KORUPCIJSKA AFERA

Uhapšeni visoki zvaničnici Olimpijskih igara u Tokiju

Za kršenje antimonopolskih zakona pojedincima može biti izrečena kazna zatvora do pet godina

Zvanično je na organizaciju OI u Tokiju potrošeno 13 milijardi dolara. Twitter

N. R.

8.2.2023

Visoki zvaničnik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju uhapšen je danas, pod optužbom za kršenje antimonopolskih zakona.

Jasuo Mori (Yasuo), zvaničnik Olimpijskih igara održanih 2021. godine, uhapšen je zajedno sa Segun Kjodom (Kyodo) , koji je bio na čelu sportskog odjeljenja u japanskom reklamnom gigantu "Dentsu".

Osim njih uhapšena su još dvojica rukovodilaca, navodi se u saopštenju okružnog tužioca u Tokiju.

Istraga se bavi namještenim tenderima i uključuje izbor mjesta za kvalifikacije, kao i za same Olimpijske igre 2021. godine. To je zajednička operacija sa Japanskom komisijom za pravednu trgovinu, koja se bavi kršnjem antimonopolskih zakona.

Tužioci su naveli da su se zvaničnici tajno dogovorili o ponudama 2018. godine. Tenderi su između ostalog uključivali samo jednog ponuđača.

Za kršenje antimonopolskih zakona pojedincima može biti izrečena kazna zatvora do pet godina.

Velike korupcijske afere oko Olimpijskih igara u Tokiju dovele su do toga da japanski Saporo stavi na čekanje odluku o kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Zvanično je na organizaciju potrošeno 13 milijardi dolara, iako vladina revizija govori da bi iznos mogao da bude duplo veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.