NA OLIMPIJSKOJ LJEPOTICI

Kamp za djecu: Na Bjelašnicu stigle skijaške zvijezde

Raduje me što sam ponovo ovdje, naglasio Kostelić

Kostelić: Već nekoliko dana na Bjelašnici. SK Olimpic

N. D.

28.2.2023

Na Bjelašnici je počeo jedinstveni edukacijski međunarodni skijaški kamp za djecu “3.Telemach Children Speed Camp 2023" u organizaciji Skijaškog kluba Olimpic iz Sarajeva. 

Na press konferenciji povodom otvaranja ovog događaja predstavljen je program ovogodišnjeg kampa a predstavnicima medija su se obratili Admir Drinić direktor kompanije Telemach BH, Edin Terzić, direktor kampa, proslavljeni skijaši i ambasadori kampa Ivica Kostelić, Paola Magoni, predstavnik Italijanske Ambasade Lorenco Donateli (Lorenzo Donatelli), te Jasmin Mehić direktor ZOI84.

- Program i aktivnosti kampa iz godine u godinu su usmjerene na obuku i usavršavanje različitih elemenata iz domena skijaških vještina. Želimo pružiti priliku mladim takmičarima da se kroz praktičan rad i edukativne programe povežu sa najboljima iz ovog sporta kako bismo zajedno nadogradili skijašku platformu koja će osigurati napredak narednih generacija ovog sporta, istakao je Durić i nastavio: 

- Da zaista imamo velike i iskrene prijatelje među našim počasnim gostima, svjedoči i činjenica da su jučer kada su krenuli za Sarajevo, naša Arijana Boras, gospođa Paola Magoni i njen suprug, Lorenco Fabiano, usred snježne oluje u Hrvatskoj ostali zarobljeni na autoputu. Zbog nevremena su morali prespavati u sportskoj dvorani, ali nisu odustali od najavljene posjete. Želim im se od srca zahvaliti a ujedno obećavam da će im boravak na Bjelašnici kao i u Sarajevu biti nezaboravan.

Ivica Kostelić, ambasador ovog jedinstvenog kampa je došao nekoliko dana prije samog održavanja kako bi mogao uživati u skijanju.

- Raduje me što sam ponovo na Bjelašnici, što pada snijeg, ali što ove godine mogu prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlade buduće skijaške zvijezde zajedno sa Kristijanom i Paolom, koji će, također, imati mnogo toga reći i pokazati, kazao je Kostelić.

Telemach Children Speed Camp se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta KS, Grada Sarajeva ali kompanije Telemach BH koja je značaj ovog događaja prepoznala u startu.

- Zaista sam sretan što smo prije četiri godine započeli razgovor na temu dječijeg kampa, iza kojeg Telemach BH stoji ponosno. Sam dolazak proslavljenog Ivice Kostelića na Bjelašnicu i njegov rad sa djecom, govori o značaju ovog projekta. Ivica je zaista sjajan ambasador ne samo kampa, već Bjelašnice ali i Bosne i Hercegovine, istakao je Admir Drinić, direktor kompanije Telemach, koja je generalni sponzor projekta.

Bjelašnica: Za edukaciju zaduženi vrhunski skijaši. SK Olimpic

Za edukaciju ovogodišnjeg kampa zaduženi su vrhunski svjetski skijaši, među kojima su ove godine Kristijan Gedina (Kristian Ghedina), pobjednik na trkama Svjetskog kupa u spustu, Paola Magoni, osvajačica zlatne medalje u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu.

Svoja znanja i iskustva sa učesnicima kampa će narednih dana podijeliti i bh. skijaši i olimpijci Ariana Boras, Edin Terzić, Igor Laikert i Sead Čaušević.

Upoznavanje skijaša je planirano za prvi dan kampa, drugi i treći dan djeca će najveći dio vremena provesti na terenu i usavršavati tehničko-taktičke elemente brzih disciplina, a u četvrtak, 2. marta, na takmičenju pokazuju šta su naučili.

- Ovaj događaj je veoma važan za razvoj dječijeg alpskog skijanja u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, te je kao takav uvršten i u zvanični kalendar Skijaškog/Smučarskog saveza BiH. Njegov značaj od početka je prepoznao i Olimpijski centar Bjelašnica, koji daje podršku kampu kroz tehničku i organizacijsku pomoć , istakao je na kraju i Jasmin Mehić, direktor JKP ZOI 84.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.