KVALIFIKACIJE ZA EP

Marko Panić za "Avaz": Nismo favoriti protiv Kosova

Nema kalkulacija, idemo dati sve od sebe – rekao je jedan od naših najboljih rukometaša

Marko Panić. IHF

Er. Bijedić

7.3.2023

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se okuplja danas u Tuzli pred dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine. “Zmajevi“ će igrati protiv reprezentacije Kosova 8. marta u Prištini (20:15 sati) i 12. marta u Tuzli (17 sati).

Opet nekompletni

Protivnik je za našu javnost, ali i reprezentativce, dobrim dijelom nepoznanica, ali je jednako tako i s vlastitim timom koji prolazi proces formiranja sa novim selektorom Irfanom Smajlagićem.

- Nisam nešto puno upućen po pitanju Kosova, ali malo sam ratgovarao sa Nikolom Prcom koji igra dole. Kaže da nisu ekipa za potcijeniti, pogotovo zbog našeg trenutnog stanja – rekao je za „Dnevni avaz“ jedan od naših najboljih rukometaša, desni bek Marko Panić.

Opet je problem i činjenica da naš tim nije kompletan.

- Ponovo smo ostali bez Benjamina Burića, Perića, Malinovića… Svako ima svoj problem, ali uglavnom opet mi nismo onaj najkvalitetniji tim koji možemo sklopiti. Ali, šta je, tu je – naglašava Panić.

Smatra da uoči prve utakmice nema favorita.

Igrački kadar

- Mislim da nema favorita zbog našeg trenutnog stanja. U nekim prethodnim periodima možda bih rekao da smo mi favoriti, ali u ove dvije prethodne utakmice sa Slovenijom i Crnom Gorom se vidjela naša neuigranost, smjena generacija i svašta nešto. Jednostavno, nismo bili na nivou, ali nama slijedi proces u kojem se moramo što više okupljati, raditi i iskristalizirati ekipu, te steći rutinu i bolje se upoznati. Mislim da će to biti jako težak period i proces – rekao je Panić.

Marko Panić: Adut našeg tima. RSBiH

Zmajevi“ će sada u Tuzli provesti zajedno sedmicu i još bolje se upoznati.

- Na spisku opet ima izmjene, ali to je proces selektiranja momaka koji mogu najviše pomoći timu. Možda je u ovom trenutku nezgodno što prvu utakmicu gostujemo na Kosovu, a inače bi bilo baš dobro što je druga utakmica kod nas u Tuzli. Probat ćemo se posložiti u ova dva – tri treninga koja imamo prije utakmice u Prištini. Idemo probati uzeti dva boda. Nema kalkulacija, idemo dati sve od sebe – zaključio je Panić.

Uloga u klubu

Panić je posljednji klupski ispit imao s Monpeljeom protiv St. Rafaela u petak. U nedjelju je putovao preko Zagreba do Tuzle.

- Što se tiče moje igre u klubu, nisam ni sad zadovoljan puno sa udjelom u napadu, ali s druge strane ne mogu nikako biti nezadovoljan jer imam ozbiljnu i veliku ulogu u timu, dirigiram čitavom odbranom. Pokazao sam se kao najbolja trojka u odbrani i u servisu sam kluba, radim ono što je najpotrebnije.

Prvi smo u Evropa ligi, prvi u prvenstvu i bilo bi suludo da budem nezadovoljan. Ali, da se možda mogu i više iskoristiti, vjerovatno da. Međutim, pobjeđujemo sve, igram dosta, držim odbranu, vučem polukontru, a sistem je takav da svi igramo i imamo svoje zadatke – sumirao je Panić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.