PLIVAČKI MITING

"Leptir bez krila" osvojio historijsku medalju

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije u italijanskom Linjanu

Kapo i Zulfić. PK SPID

12.3.2023

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije u italijanskom Linjanu. Iako je „Leptira bez krila“ bio je uvjerljivo najmlađi učesnik, to ga nije spriječilo da u izuzetno jakoj konkurenciji izbori nastup u seniorskom A finalu u kojem sa rezultatom 46:53 osvojio izvrsno osmo mjesto u disciplini delfin, te juniorsko finale na 50 metara delfin, gdje mu je pripala historijska bronza za Bosnu i Hercegovinu.


Barlov, Zulfić i Kapo. PK SPID

Na Svjetskoj seriju u paraplivanju učešće je uzelo preko 420 takmičara iz 43 države sa četiri kontinenta. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvođenu selektorom i klupskim trenerom Plivačkog kluba SPID Amelom Kapom, uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića, činio je i Ismail Barlov.

- Glavni cilj ovog takmičenja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je bila međunarodna klasifikacija našeg Ismaila Zulfića, koju je uspješno prošao, te dobio međunarodnu oznaku S5. Naša dva plivača u Italiji su nastupili u 12 disciplina. Obojica u po šest i uspjeli su da obore isto toliko ličnih rekorda. Popravili su svoja vremena za više od pet sekundi po disciplini, što je veliki rezultat te tako se približili našem cilju koji dugoročno znači nastup na Paraolimpijskim igrama - rekao je Kapo.


Odličan nastup našeg tima. PK SPID

Medalja iz Linjana označava jedan od najvećih podviga bh. plivanja u historiji.

- Na mitingu Svjetske serije u Linjanu nastupili su praktično svi najbolji paraplivači današnjice. Naši reprezentativci su svojim rezultatima, a posebno ako gledamo njihove godine, pokazali da su u samom svjetskom vrhu i da najbolje od njih tek trebamo očekivati. Veliku zahvalnost za sve postignuto svakako, odnosno na podršci dugujemo Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i kompaniji BHTelecom - istakao je Kapo.

Zulfić je bio najmlađi takmičar u Linjanu. PK SPID

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.