NAKON PLASMANA NA EP

Marko Panić za "Avaz": Ponosan sam na saigrače, ovo je historijski uspjeh

Mi smo pokazali da možemo i da smo stvarno ponos države, a na Savezu je da nam osigura najbolje uvjete, naglasila je zvijezda Monpeljea

Panić: U napadu protiv Slovenije. RSBIH

3.5.2023

Navikli smo na njegove vrhunske partije, a Marko Panić nas ni ovog puta nije razočarao. Bio je jedna od glavnih uzdanica reprezentacije BiH u pohodu na Euro koje se naredne godine održava u Njemačkoj. 

Zvijezda Monpeljea u razgovoru za „Dnevni avaz“ nije krila sreću, ali i ponos na fenomenalan posao koji su uradili igrači i stručni štab.

- Pokazali smo tu jednu homogenost i, uz sve uslove, pokazali smo jedno zajedništvo, kolektivni duh i srce. Mislim da je ovo historijski uspjeh da dočekujemo žrijeb u trećoj jakosnoj grupi. Ovo što smo napravili je stvarno ogromno poslije svih dešavanja oko reprezentacije, oko promjena selektora, smjene generacije, oko selektiranja same ekipe. Stvarno sam preponosan na sve igrače – rekao je Panić za „Dnevni avaz“.

Velika žrtva

Panić ističe kako su on i saigrači bili skoncentrirani na kvalifikacije i da su se htjeli pokazati u što boljem svjetlu. O žrijebu, koji je na rasporedu 10. maja, i ne razmišlja previše.

- Mislim da sada moramo napraviti korak naprijed, i mi igrači, ali pogotovo Rukometni savez. Evropsko prvenstvo je ozbiljnija priča od kvalifikacija. Svi gledaju samo rezultat. Ja se slažem, rezultat je najbitniji, ali moramo se potruditi da imamo najbolje uslove, kako bi taj rezultat bio što bolji. Niko ne zna kako smo došli do Crne Gore. Hoću da naglasim da igrači koji dolaze u reprezentaciju stvarno podnose veliku žrtvu.

Sam taj put je specifična sedmica koja nas troši 200 posto više nego ona klasična u klubu. Tako da kažem, na Savezu je velika obaveza i odgovornost. Mi smo pokazali da možemo i da smo stvarno ponos države – rekao je Panić i osvrnuo se na žrijeb: Vidio sam ko je s nama u jakosnoj grupi. Imamo šanse uglavnom, to je najbitnije.

Posljednje utakmice reprezentacije su dokazale da ima kvaliteta u domaćem prvenstvu, a Panić je istakao nekoliko igrača – Luku Perića, Vladu Draganića, Adina Faljića i Amira Muhovića.

Nagovarali Vranješa

Panić i saigrači su nagovarali iskusnog pivota Vladimira Vranješa da se vrati u državni tim, ali u tome, nažalost, nisu uspjeli.

- Volio bih da se vrate i Vranja i Perke (Josip Perić op. a.). Stvarno bi nam značili. I ja opet kažem, Savez treba da napravi veliki iskorak i što se tiče toga i nekih uslova oko reprezentacije – podvukao je Panić.

Iza Panića je naporna klupska sezona u kojoj se klub bori na tri fronta, ali bi sve „zaboravio“ ukoliko bi na kraju uspio da osvoji jedan ili dva trofeja. Inače, u klubu igra uglavnom odbranu, zbog čega trpe napadačke sposobnosti bombardera iz Jajca.

- Igram ovdje odbranu jer se pokazalo da je taj broj 3 jedna od najzahtjevnijih odbrambenih pozicija i šefu se svidjela moja igra. Ovo je veliki klub i moraš biti u servisu kluba – rekao je Marko Panić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Spektakl u Jajcu

Sjajni bh. rukometaš će u periodu od 24. do 30. juna u svom Jajcu organizirati veliki rukometni kamp. 

Treneri će biti bivši bh. reprezentativci Edin Bašić i Mario Blažević, a kao gosti iznenađenja stižu uzdanice Vesprema i Monpeljea Igo Deskat (Hugo) i Stas Skube. Tu je Slobodan Kuzmanovski, stara garda iz Metaloplastike.

- Bit će to veliko rukometno dešavanje – rekao je Panić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.