VELIKI USPJEH

Lejla Njemčević dominantnom vožnjom osvojila Svjetski kup u Češkoj

Najbolja bh. biciklistkinja upisala je jednu od najvažnijih pobjeda u svojoj karijeri

Lejla Njemčević. Facebook

FENA

15.5.2023

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević upisala je jednu od najvažnijih pobjeda u svojoj karijeri, nakon što je dominantnom vožnjom osvojila je Svjetski kup u disciplini maraton, održanom u češkom gradu Nove Mesto na Morave.

- Staza u Češkoj važi za jednu od najprestižnijih na svijetu sa dugom tradicijom održavanja utrka svjetskog kupa. Naša takmičarka je na stazi dugoj 120 kilometara kroz cilj prošla nakon pet sati i 25 minuta, drugo mjesto zauzela je litvanka Katazina Sosna, dok je treće mjesto zauzela Irina Luetzelschwab iz Švicarske - saopćeno je iz MTB saveza BiH.

Vozila su se dva kruga od 60 kilometara, uslovi na stazi su bili dodatno otežani kišom koja je padala od samog starta utrke, a Njemčević je nakon problema sa kočnicom doživjela pad u kojem je povrijedila koljeno, tako da je u prvom krugu zauzela treće mjesto.

- Zaista je poseban osjećaj odnijeti pobjedu u Nove Mesto na Morave i sigurno da je ovo moja najdraža pobjeda do sada. Posebno sam sretna sa formom s obzirom na to da mi staza sa dosta ravnih dijelova nije u potpunosti odgovarala. Nakon pada sam jedan dio vozila rezervisano da se oporavim. Nakon što sam sustigla grupu napala sam na brdu a moj napad ispratila je Janina Wust, ipak na kraju utrke sam pojačala tempo odvojila se i prošla kroz cilj kao prva - rekla je Lejla Njemčević.

Njemčević je pobjedom upisala novih 250 UCI bodova za svjetsku ranking listu te joj je uručena majica lidera u poretku Svjetske serije. Naredna utrka za bh. takmičarku je Svjetski kup u Italiji dužine 100 kilometara sa 3.700 metara visinskog uspona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.