PREMIJER LIGA BIH

Novi potres u bh. rukometu: Savez objavio da je ispalo pet klubova, u RS negoduju

Predsjednik Saveza RS Marinko Umičević tvrdi da se radi o nelegalnoj odluci, te da iz Premijer lige BiH ispadaju tri kluba

Novi cirkus u Premijer ligi BiH. RK Sloboda

E. Ć.

24.5.2023

Novi potresi u bosanskohercegovačkom rukometu. Rukometni savez BiH je objavio u zvaničnom biltenu da je iz elitnog ranga ispalo pet ekipa - RK Hercegovina Nevesinje, MRK Iskra Bugojno, RK Bosna Visoko, RK Gradačac i RK Kakanj.

Međutim, s tim nisu saglasni u Savezu RS, odakle navode da se radi o grubom kršenju normativnih propisa krovne kuće bh. rukometa i nepoštivanju odluke koju je donio Nadzorni odbor RSBiH.

Odluka objavljena u biltenu RSBiH. Screenshot

Rukometni savez RS uputio je prigovor na bilten broj 30 Premijer lige BiH za muškarce koji potpisuje komesar takmičenja Alija Hasić.

Predsjednik entitetskog saveza Marinko Umičević tvrdi da je to nelegalna odluka, te da iz Premijer lige BiH ispadaju tri kluba.

- Stav Rukometnog saveza RS je da se poštuje Statut. Nadzorni odbor je potvrdio ono što piše u Statutu o smanjenju lige. Tri su kršenja pravila. Odluka o smanjenju lige se donosi na prijedlog entitetskih saveza i ne mogu članovi Upravnog odbora da donesu odluku. 

Plus su oni u tom momentu bili nelegalni, jer nisu bili upisani u Vijeću ministara i nisu stupili na funkciju. I treće - odluka se mora donijeti godinu unaprijed, a oni su je donijeli kad je sezona već počela - rekao je Umičević.

Iz Saveza RS smatraju da u niži rang trebaju tri ekipe - visočka Bosna, Gradačac i Kakanj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.