USVOJENE PROPOZICIJE

Konačno kraj sage: Poznato kada počinje PL BiH za rukometaše i koliko timova učestvuje

Podsjetimo, čelnici Rukometnog saveza BiH se nisu mogli dogovoriti o broju timova koji ispadaju i koji će se takmičiti u narednoj sezoni

Izviđač brani krunu. Facebook

E. Ć.

24.9.2023

Napokon je završena saga oko početka nove i završetka prošle rukometne sezone u Bosni i Hercegovini.

Nova sezona BH Telecom Premijer lige BiH za rukometaše počet će 7. oktobra tekuće godine, a prema ranije usvojenim propozicijama u istoj će nastupati 14 klubova, potvrđeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor bh. kuće rukometa je na danas održanom sastanku usvojio propozicije takmičenja za takmičarsku godinu 2023-24, nakon što je inspekcija Ministarstva pravde BiH utvrdila da su odluke Upravnog odbora RS BiH za sezonu 2022-23 donesene na sjednici 3. avgusta prošle godine validne.

Podsjetimo, čelnici Rukometnog saveza BiH se nisu mogli dogovoriti o broju timova koji ispadaju i koji će se takmičiti u narednoj sezoni.

Čelnici bh. saveza iz RS su osporavali odluku da Premijer ligu BiH napusti pet klubova, navodeći kako ta odluka nema pravno sredstvo.

Tvrdili su da su takvu odluku izglasali članovi Upravnog odbora RS BiH koji su u sudski registar upisani 24. avgusta, te da prema Zakonu o Udruženjima i fondacijama BiH član 32. stav. 2., odluke ne mogu da se donesu dok se čelnici udruženja i fondacija zvanično ne registruju.

Na kraju je inspekcija dala posljednju riječ, nakon što je utvrdila da nije prekršena nijedna odredba.

Tako će u Premijer ligi BiH za rukometaše u narednoj sezoni igrati 14 klubova. U međuvremenu je održan i žrijeb parova prvog kola u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U prvom kolu PL BiH za rukometaše sastaju se: RK Borac m:tel – RK Krivaja, RK Leotar – RK Čelik, RK Gračanica – RK Mladost, HRK Čapljina – RK Vogošća, RK Izviđač – RK Maglaj, MRK Goražde – RK Konjuh i MRK Sloga – RK Sloboda.

Dogovoreno je i da će Premijer liga BiH za rukometašice brojati deset ekipa, a da će put druge lige tri najslabija tima.

U 1. kolu se sastaju: HŽRK Zrinjski – ŽRK Sloga 2013, ŽRK Knežopoljka – ŽRK Borac, OŽRK Krajina – HRK Grude, ŽRK Izviđač – RK Hadžići, ŽRK Ilidža – ŽRK Krivaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.