SPORNI TIM "14."

Zavrzlame u rukometnoj Premijer ligi BiH: I ptice na grani su znale da ova ekipa neće igrati

Prvak Prve lige RS odstupio zbog finansija, iz istog razloga otpala još dva kluba, samo je jedno rješenje moguće

Hercegovina: Ponovo u elitnom rangu. Facebook

26.9.2023

Članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH konačno su se usaglasili i Premijer liga BiH za rukometaše počet će 7. oktobra, a u muškoj konkurenciji će učestvovati 14 timova.

Izvučeni su i takmičarski brojevi, međutim ostalo je nejasno koja će ekipa biti 14. u elitnom rangu bh. rukometa. Naime, u žrijebu se našla i banjalučka Mladost, prvak RS, ali jasno je da ovaj klub neće biti dio elite. 

Još prije nekoliko mjeseci, tačnije 29. juna, rukovodstvo tima je istaklo da nema dovoljno finansijskih sredstava, a ekipa se već i počela takmičiti u Prvoj ligi RS.

Objava Mladosti iz 29. juna. Screenshot / Facebook

Zbog nedostatka finansijskih sredstava otpale su i Kozara i Derventa. Tako je postalo izvjesno da će mjesto Mladosti popuniti ekipa Hercegovine, koja se našla među pet klubova koji su ispali iz Premijer lige BiH prošle sezone i koja je bila prva „ispod crte“. 

Podsjetimo, čelnici Rukometnog saveza BiH se nisu mogli dogovoriti o broju timova koji ispadaju i koji će se takmičiti u narednoj sezoni.

Čelnici bh. saveza iz RS su osporavali odluku da Premijer ligu BiH napusti pet klubova, navodeći kako ta odluka nema pravno sredstvo.

Tvrdili su da su takvu odluku izglasali članovi Upravnog odbora RS BiH koji su u sudski registar upisani 24. avgusta, te da prema Zakonu o Udruženjima i fondacijama BiH član 32. stav. 2., odluke ne mogu da se donesu dok se čelnici udruženja i fondacija zvanično ne registruju.

Na kraju je inspekcija Ministarstva pravde BiH dala posljednju riječ, nakon što je utvrdila da nije prekršena nijedna odredba.

Tokom žrijebanja takmičarskih brojeva u bubnju se našla Mladost. Nju je za protivnika izvukla Gračanica, no izvjesno je da će ekipa Damira Doborca igrati protiv Hercegovine u prvom kolu.

Ostali parovi 1. kola Premijer lige BiH za rukometaše:

Borac - Krivaja

Leotar - Čelik

Čapljina - Vogošća

Izviđač - Maglaj

Goražde - Konjuh

Sloga Doboj - Sloboda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.