LEGENDARNI VOZAČ FORMULE

Objavljeni novi detalji Šumaherove nesreće: Ljekari nisu odreagovali na pravi način

Šumaher je 2013. godine udario glavom u kamen na francuskim Alpima i od tada se o njegovom zdravstvenom stanju ne zna mnogo

Majkl Šumaher. AP

H. J. I.

15.12.2023

Prošlo je 10 godina od kada je Majkl Šumaher (Michael Schumaher) doživio užasnu nesreću nakon koje je nestao iz javnosti u potpunosti. Od tada nije objavljena nijedna njegova fotografija, a niko ne zna kako danas izgleda.

Udario glavom u kamen

Šumaher je 2013. godine udario glavom u kamen na francuskim Alpima i od tada se o njegovom zdravstvenom stanju ne zna mnogo.

Nijemac je nakon udarca prvobitno bio svjestan jer je nosio kacigu, a isprva nije djelovalo toliko opasno i ozbiljno. Ubrzo je prebačen samo u lokalnu ambulantu, prenosi Jens Gideon, njemački novinar koji je objavio te nove detalje.

Helikopterom je prevezen do bolnice u Mitijersu, ali ubrzo mu se zdravlje pogoršalo i hitno je po slijetanju odlučeno da bude odvežen u specijalnu ustanovu u Grenoblu, gdje je ubrzo intubiran.

Dvije ključne stvari

Prema pisanju Gideona, dvije stvari su bile ključne. Šumaher je skijao po neobilježenim stazama, gdje je nedostajalo snijega, a okruženje je zato bilo opasno.

Pretpostavlja se da je legendarni vozač Formule 1 predstavio stanje lakšim nego što je bilo u tom momentu, a reakcija doktora je odgovarala njegovoj priči. Instruktor skijanja smatra da je ta promjena pravca Šumahera koštala dragocjenih minuta poslije čega je pao u višemjesečnu komu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.