OSUĐEN NA 13 GODINA

Proslavljeni paraolimpijac je ubio djevojku misleći da je provalnik: Sada izlazi na slobodu

On će prilikom izlaska na slobodu morati pažljivo poštovati određena pravila

Pistorius: Uvjetni otpust dobio u novembru. AP

E. Ć.

4.1.2024

Proslavljeni paraolimpijac Oskar Pistorius (Oscar) će biti pušten iz zatvora na uvjetnu slobodu nakon što mu se sudilo za ubistvo djevojke Rivu Stinkamp (Reeva Steenkamp, 29) iz 2013. godine.

On je stekao pravo na uvjetni otpust u martu 2023. nakon što je odslužio polovinu od 13 godina i pet mjeseci kazne za ubistvo. Uvjetni otpust dobio je 24. novembra, a na snagu stupa u petak.

Nekada slavni paraolimpijski atletičar, koji je bio zlatni na tri Paraolimpijade (2004., 2008. i 2012. godine) ubio je svoju djevojku u noći sa 13. na 14. februar 2013. godine pucajući četiri puta kroz vrata njene kuće u Pretoriji.

Tvrdio je kako je mislio da se radi o provalniku u kući, dok su tužioci vjerovali da je riječ o zločinu iz strasti.

Pistorius je prvobitno osuđen na pet godina zatvora, a onda mu je kazna povećana na šest. Poslije nove žalbe, osuđen je na 13 godina.

On će prilikom izlaska na slobodu morati pažljivo poštovati određena pravila. Neće smjeti davati izjave medijima, kojima neće biti dozvoljeno ni snimanje bivšeg paraolimpijca pri izlasku na slobodu.

Pistorius će, u sklopu programa uvjetne slobode, biti obavezan sudjelovati u terapiji za kontrolu bijesa i nasilja nad ženama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.