ATLETIČAR DOBIO BITKU

Pistorijus će poslije jezivog ubistva biti pušten na slobodu: Čekaju ga "uvjetna", terapije bjesa i društveni rad

Paralimpijac, koji je ove sedmice napunio 37 godina, više puta je odbio da prizna da je bezosjećajno ubio Rivu Stinkampu u naletu bijesa

Pistorius morat će provesti Božić iza rešetaka. AP

Z. K.

24.11.2023

Južnoafrički atletičar, Oskar Pistorijus (Oscar Pistorius) dobio je svoju bitku za slobodu i on će u narednom periodu biti pušten iz zatvora.

Strašna greška

Paralimpijac, koji je ove sedmice napunio 37 godina, više puta je odbio da prizna da je bezosjećajno ubio Rivu Stinkampu u naletu bijesa, i tvrdio je da je riječ o nesreći.

Kako prenosi „Daily Mail“ to da li je Pistorius nemilosrdni ubica ili je napravio strašnu grešku na Dan zaljubljenih 2013. nije bilo razmatrano od strane sudija, koji su mu dozvolili povratak u javni život nakon što su čuli da je proveo više od šest i po godina u zatvoru od svoje kazne od 13 godina.

Ipak, popularni Blade Runner će morati provesti Božić iza rešetaka dok ga psiholozi i socijalni radnici procjenjuju prije nego što bude pušten 5. januara 2024. godine.

Predstavnik majke Riv Stinkamp, izjavio je van saslušanja da će Pistorius morati da prođe kroz društveni rad i "terapiju za rodno zasnovano nasilje".

Raskošna vila

Rob Metjus (Matthews), koji je sjedio pored advokata Riv u sudnici rekao je: „Uvjeti su korektivni nadzor. Morat će da pohađa terapiju za probleme sa bijesom“.

Dodao je da Pistorius nije dozvoljeno da napusti okrug Vaterklof, gdje će boraviti sa svojim ujakom Arnoldom u raskošnoj vili, a uvjetna kazna trajat će do 5. septembra 2029. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.