ŠVEĐANIN U FORMI

Duplantis prvi put u sezoni preskočio šest metara: Napao i svjetski rekord

Duplantis je svoj najbolji rezultat ove godine postigao samo sedam dana pred početak Evropskog dvoranskog prvenstva u Glasgovu

Armand Duplantis. AP

N. H.

23.2.2024

Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama i svjetski prvak u skoku sa motkom Armand Duplantis slavio je na mitingu u Klermonu s visinom od 6.02 metara, što je označilo da je preskočio šest metara prvi put ove sezone. 

"Kralj skoka sa motkom" pokušao je postaviti i novi svjetski rekord (6.24), ali mu nije pošlo za rukom.

- Bilo je jako blizu, ali za rekord je potrebno imati savršen skok. Neću se previše buniti jer sam skočio jako dobro. Bilo je super zabavno, volim skakati ovdje - rekao je mladi Šveđanin.

Upravo u Klermonu je Duplantis prošle godine postavio svjetski dvoranski rekord (6.22), dok je u septembru prošle godine na završnici Dijamantske lige u američkom Judžinu postavio novi apsolutni svjetski rekord preskočivši 6.23 metara. 

Duplantis je svoj najbolji rezultat ove godine postigao samo sedam dana pred početak Evropskog dvoranskog prvenstva u Glasgovu.

- Ovo je bez sumnje bio moj najbolji miting u sezoni. Znao sam da sam na ovom nivou, vjerovao sam da mogu preskočiti i 6.24 metra - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.