STRAŠNO

Jedna od najboljih teniserki svijeta boluje od reumatoidnog artritisa

U pitanju je hronična i automimuna bolest

Karolina Voznijacki. AFP

Antenam.net

25.10.2018

Drugi reket svijeta, Karolina Voznijacki (Caroline Wozniacki) otkrila je medijima u Singapuru da pati od hroničnog oboljenja koje joj je ugrozilo nastavak karijere.

U pitanju je reumtoidni artritis, a lijepa Dankinja je ovu šokantnu vijest objavila nakon ispadanja sa završnog WTA turnira u sezoni pošto ju je sa savladala Ukrajinka Elina Svitolina 5:7, 7:5i 6:3.

- Počela sam da osjećam umor i bol još na Vimbldonu, sve dok se jednog jutra u Montrealu nisam probudila u bolovima. Nisam bila sposobna da podignem ruke iznad glave! U početku je to bio veliki šok, jer sam ipak atleta, savršeno fizički spremna, a onda se dogodi ovo - posvjedočila je plavuša iz Odenzea.
- Srećom, te smo shvatili rano šta se dešava, tako da ima načina da se živi sa tim i da se umanje problemi. Ima dana kada je bolje, pa opet dođu oni kada je baš teško. Ali, u posljednje vrijeme se osjećam bolje.

U pitanju je hronična i automimuna bolest (što obično znači da lijeka nema) oticanja zglobova, ukočinosti koja na kraju dovodi do gubitka funkcije. Reumatoidni artritis je stalna upala koja polako razara zglobove i na kraju samu kost. Prosto je nevjerovatno da je u takvom stanju nedavno osvojila veoma kvalitetan turir u Pekingu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.