DRUGA FINALISTICA AO

Sabalenka protiv Ribakine za naslov u Melburnu

Prvo gren slem finale za bjelorusku teniserku

Sabalenka: Bolja od Linet. Twitter

26.1.2023

Bjeloruskinja Arina Sabalenka druga je finalistica Australijan Opena.

Trenutno peta igračica svijeta izborila je svoje premijerno finale nekog gren slem turnira, nakon što je u polufinalu u Melburnu savladala Poljakinju Magdu Linet (Linette, WTA 45.) s 7:6/7:1, 6:2.

Sabalenka je kao peta nositeljica bila velika favoritkinja na papiru, a potencijalno iznenađenje naziralo se u velikim dijelom prvog seta. Povela je Linett s 0:2, a potom uporno odbijala žestoke napade Sabalenke. No, kvaliteta je došla do izražaja u taj-brejku gdje je Sabalenka izgubila samo jedan poen, a demonstracija moći se dogodila u drugom setu u kojem je Sabalenka projurila do pobjede i velikog finala.

Prije ovogodišnjeg uspjeha u Melburnu Sabalenka je na gren slem turnirima imala polufinale Vimbldona 2021. te polufinala US Opena 2021. i 2022. godine.

U finalu će igrati protiv kazahstanske teniserke Jelena Ribakine, koja je sa 7:6/7:4), 6:3 savladala Viktoriju Azarenku.

Ribakina, inače 25. teniserka svijeta, imat će priliku osvojiti drugi gren slem naslov u karijeri. Premijerni je proslavila prošle godine kada je bila najbolja na Vimbldonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.