VIJESTI

POREZNA UPRAVA FBiH Ne možemo uvezati staž radnicima "Borca" jer bi to bilo protuzakonito

Saopćenje za javnost

Redakcija

18.5.2015

U cilju pravilnog informisanja javnosti, a u vezi sa zahtjevom „Borac“ Konfekcija Travnik da se za 12 radnika uveže staž i optužbama upućenim Poreznoj upravi Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Novi Travnik, da blokira uvezivanje staža, PU FBiH izdala je sljedeće saopštenje:

Nadležni Kantonalni porezni ured, Porezna ispostava Travnik ne može udovoljiti  zahtjevu „Borac“ Konfekcija Travnik za uvezivanje staža za 12 radnika, jer bi postupanje po ovom zahtjevu, odnosno na način kako se to zahtjevom traži bilo  nezakonito i suprotno odredbama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, drugim poreznim zakonima i podzakonskim aktima.

Naime, ovdje se radi o dva odvojena postupka. Jedan postupak provodi Porezna uprava po službenoj dužnosti, a radi se o postupku prinudne naplate u kojem je naplaćen dug utvrđen u inspekcijskom nadzoru „Borac“ Konfekcija Travnik, a koji se odnosi na period iz ranijih godina. S obzirom da je u pitanju veliki iznos duga, ovlaštena organizacija za platni promet je uplaćena sredstva usmjerila prema ranije izdatim rješenjima od strane Porezne uprave, odnosno zatvorila jedan dio najstarijeg duga.

Drugi odvojeni postupak koji treba da pokrenu radnici, (ukoliko to već nisu učinili),  je podnošenje tužbe nadležnom sudu  protiv svog poslodavca , odnosno ostvarivanje prava iz radnog odnosa putem pravosnažne presude koja bi bila predmetom izvršenja.

Takođe, ističemo da prema evidencijama Porezne uprave, nadležne porezne ispostave Travnik nema evidentiranih uplata za uvezivanje staža, u ovom slučaju za 12 radnika, s obzirom da je dug „Borac“ Konfekcija Travnik,  izuzetno visok, tako da su uplate pokrile samo manji dio ukupnih obaveza.

Još jednom ističemo da menadžment, odnosno radnici nemaju zakonski osnov za traženje sredstava od strane Porezne uprave za uvezivanje staža radi penzionisanja.
Sredstva na koja se pozivaju radnici nisu na računu Porezne uprave. Sredstva su na računu Fonda PIO/MIO i Porezna uprava neće imati protiv da isti riješi penzionisanje ovih 12 radnika.

Na Poreznu upravu se neopravdano vrši pritisak od strane menadžmenta  „Borac“ Konfekcija Travnik i nekolicine radnika - njih 12, te predstavnika Fonda PIO/MIO.

Ističemo da je Porezna uprava Federacije BiH u situaciji da se pravda u ovom slučaju iako nema nadležnost u pogledu uvezivanja staža, posebno ne na ovaj način.

Ukoliko se nastavi sa pritiscima bićemo prinuđeni obavijestiti nadležno tužilaštvo.

                                                                         

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.