VIJESTI

Više od 1.500 rudara dolazi na proteste pred Vladu FBiH

Nezir Begić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj

Autor:S. D.

18.7.2015

Nezir Begić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” da oko 1.500 rudara iz Kaknja, Breze, Zenice, Đurđevika, Banovića, Bile i Gračanice dolazi u ponedjeljak, 20. jula, na proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Rudari nisu zadovoljni dosadašnjim sastancima s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, kojih je bilo pet, niti zaključcima Vlade FBiH sa sjednice u četvrtak u vezi s konsolidacijom rudnika, koji su se sveli na deklarativnu podršku, bez konkretnih poteza.

- Vlada Federacije godinama nešto muti oko rudnika i mi ovu njihovu priču slušamo godinama, a rješenja nema. Nisu rudari krivi zato što Vlada nije kontrolirala jesu li uložena sredstva u rudnike i naš standard bili dovoljni - kaže Begić.

Osnovni problem je, kaže Begić, taj što Vlada FBiH pokušava sa sebe skinuti odgovornost za stanje u rudnicima.

Razvlače nam pamet prebacujući odgovornost s jednog ministarstva i agencije na drugu, a prava adresa za rješenje naših problema je Vlada FBiH – ističe Begić.

Naglašava da su ovo presudni trenuci za sudbinu bh. rudnika.  

- Sada će se znati hoće li rudnici biti uništeni i dati za marku po njihovom oprobanom patentu. Mi poručujemo, ako krenu u taj scenarij, naići će na žestok otpor. Prvi korak za ostvarenje naših prava su protesti, a šta će se dalje dešavati, Bog sami zna – zaključuje Begić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.