Više od 1.500 rudara dolazi na proteste pred Vladu FBiH

Nezir Begić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj

S. D.

Nezir Begić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” da oko 1.500 rudara iz Kaknja, Breze, Zenice, Đurđevika, Banovića, Bile i Gračanice dolazi u ponedjeljak, 20. jula, na proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Rudari nisu zadovoljni dosadašnjim sastancima s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, kojih je bilo pet, niti zaključcima Vlade FBiH sa sjednice u četvrtak u vezi s konsolidacijom rudnika, koji su se sveli na deklarativnu podršku, bez konkretnih poteza.

- Vlada Federacije godinama nešto muti oko rudnika i mi ovu njihovu priču slušamo godinama, a rješenja nema. Nisu rudari krivi zato što Vlada nije kontrolirala jesu li uložena sredstva u rudnike i naš standard bili dovoljni - kaže Begić.

Osnovni problem je, kaže Begić, taj što Vlada FBiH pokušava sa sebe skinuti odgovornost za stanje u rudnicima.

Razvlače nam pamet prebacujući odgovornost s jednog ministarstva i agencije na drugu, a prava adresa za rješenje naših problema je Vlada FBiH – ističe Begić.

Naglašava da su ovo presudni trenuci za sudbinu bh. rudnika.  

- Sada će se znati hoće li rudnici biti uništeni i dati za marku po njihovom oprobanom patentu. Mi poručujemo, ako krenu u taj scenarij, naići će na žestok otpor. Prvi korak za ostvarenje naših prava su protesti, a šta će se dalje dešavati, Bog sami zna – zaključuje Begić.

 

 

NA VRH

Podijeli članak na