VIJESTI

Zašto je Gutić ljut na Dunovića?

Premijer TK pisao potpredsjedniku FBiH

Fena

14.9.2015

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić uputio je danas otvoreno pismo potpredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću, izrazivši nezadovoljstvo što potpredsjednik FBiH tokom nedavne posjete nije razgovarao sa službenim predstavnicima niti Kantona niti Grada, saopćeno je iz Vlade TK.

- Povodom Vašeg nedavnog boravka u Tuzli i Tuzlanskom kantonu u svoje i u ime Vlade Tuzlanskog kantona želim Vam se zahvaliti na brizi i suosjećanju koje ste iskazali u vezi sa poteškoćama s kojim se susreću privredna društva na području Tuzlanskog kantona. Ipak poštovani potpredsjedniče, ne mogu, a da ne izrazim svoje nezadovoljstvo što tokom svog boravka, kao šef izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa tako indirektno i naš, niste našli za shodno da razgovarate sa službenim predstavnicima Kantona ili Grada u koji ste došli, što je službeni protokolarni ali i narodni običaj - naveo je Gutić.

Premijer TK ističe da je ovo posebno indikativno obzirom da se radi o službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu. 

potpredsjednik-fbih-milan-dunovic-posjetio-livno
 

Dunović: Razgovarao sa radnicima i privrednicima

- Također, cijenim vašu apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH za ocjenu ustavnosti postojećeg Zakona o stečaju. S tim u vezi Vam se želim zahvaliti što ste time indirektno podržali ranije upućenu inicijativu za izmjenu Zakona o stečaju FBiH koju je Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila na sjednici od 24.03.2015. godine i sutradan uputila Parlamentu Federacije BiH, Vladi Federacije BiH i poslanicima u Parlamentu Federacije BiH sa područja Tuzlanskog kantona. Dopustite mi da Vas kao premijer Tuzlanskog kantona pozovem da nam svojim autoritetom potpredsjednika Federacije BiH pomognete i u realizaciji drugih inicijativa za izmjene federalnih zakonskih propisa koji direktno otežavaju i usložnjavaju socio–ekonomsku situaciju na području Tuzlanskog i drugih kantona - napisao je Gutić. 

Prije svega, pojasnio je, radi se o inicijativama za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je "nepovoljan i diskriminirajući za većinu kantona u Federaciji BiH, a posebno za Tuzlanski kanton", te Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH (posljednji puta inicijativa Vladi i premijeru FBiH podnesena 03.07.2015.godine). 

- Adekvatnim izmjenama ovih postojećih zakonskih rješenja, na sistemski bi se način riješio veliki broj problema s kojima se susreće i koji svakodnevno opterećuju Tuzlanski kanton. Obzirom da ste svojim dolaskom i podrškom koju ste pružili radnicima i uposlenicima preduzeća koja se susreću sa problemima u poslovanju pokazali prijeteljski i odgovoran odnos prema stanju u Tuzlanskom kantonu, ne sumnjam da ćemo u realizaciji podnesenih inicijativa imati vašu bezrezervu podršku - napisao je premijer Gutić u pismu potpredsjedniku FBiH Dunoviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.