VIJESTI

EKO FORUM ZENICA Krivične prijave protiv kompanije ArcelorMittal i lokalnih zvaničnika

Zbog prekomjernog zagađenja zraka

D. PAŠALIĆ

15.9.2015

Nakon godina korištenja različitih metoda borbe za čišći okoliš i održivi razvoj, Eko forum Zenica odlučio se na jedini preostali korak – da podnese krivične prijave protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih zaposlenika zbog zagađenja okoliša. 

Iako je, ističu iz Eko foruma, broj dana sa prekoračenjem dozvoljenih koncentracija opasnog sumpor dioksida (SO2) u zraku narastao alarmantnih 84 puta, organi vlasti nisu reagovali. Zbog svega navedenog, Eko forum Zenica podnio je krivičnu prijavu protiv bivše ministrice Đurić Branke i direktora inspekcije Ibrahima Tirka. 

Smatraju da iako je stanje okoliša u pojedinim dijelovima BiH zabrinjavajuće loše, do sada niko nije krivično odgovarao za onečišćenje okoliša i sa tim povezana krivična djela, definisana domaćim zakonima. 

- Pogoni kompanije ArcelorMittal rade bez okolinskih dozvola i bez kontrole. Pokušali smo učestvovati u postupku obnove dozvola, ali naše sugestije su odbačene, a dozvole za ostale pogone se pripremaju bez učešća javnosti - kazao je Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica.

Dodaje kako su potrošili osam mjeseci na prikupljanje dokaza, analizu primjenjivog zakonodavstva i konsultacije sa pravnicima iz BiH i Češke Republike.

- Kako su organi vlasti zanemarili svoje obaveze u zaštiti okoliša, mi smo čvrsto uvjereni da su i oni odgovorni - ističe Lemeš.



Tako je danas na protokol Kantonalnog tužilaštva ZDK podnesena prijava za krivično djelo onečišćenja okoliša protiv ArcelorMittala i njihovih generalnih direktora u Zenici i to Palavathu Krishnan Nair Biju i Mukund Vyankatesh Kulkarni. Sa krivičnom prijavom za nesavjestan rad u službi suočit će se bivša Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić i Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcije poslove. 

Nakon podnesenih krivičnih prijava, Eko forum nastavlja sa praćenjem i obavještavanjem javnosti svih postupaka u ovom slučaju, te će i dalje prikupljati dodatne dokaze i informacije koje će pomoći da se ovi procesi što brže i kvalitetnije realizuju. 

- Vršit ćemo stalni pritisak na nadležne organe vlasti kako bi se konačno unaprijedila primjena zakona u oblasti zaštite okoliša i kako bi Zenica imala industriju koja proizvodi, zapošljava i plaća poreze, a pri tome poštuje propise i zakone BiH, tako što investira u zaštitu okoliša i na vrijeme realizuje projekte iz okolinskih dozvola - zaključio je Lemeš.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.