VIJESTI

ZENICA Održana javna diskusija o temi "Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života građana?"

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH

D. Pa.

29.1.2016

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH u Zenici je održana javna diskusija na temu “Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života građana/ki Zenice?”, gdje se pored lokalnih problema govorilo i o položaju žena u politici na području grada.

Javnu diskusiju otvorile su Nerina Čevra, direktorica WFD BiH i Dževdana Brajić, direktorica Stručne službe Gradskog vijeća i gradonačelnika, a govornice su bile Slavica Hrnkaš, Amra Muslić - Halilović, Sedžida Beganović - Isaković, vijećnice u Gradskom vijeću, Amna Softić predsjednica Gender Komisije Zenica i Sabiha Husić direktorica MEDICE Zenica.

Govornice su isticale inicijative ispred Gradskog vijeća koje su izglasane i koje su doprinijele boljem uređenju lokalne zajednice i životima građana, naglašavajući da žene u Gradskom vijeću mogu više raditi zajedno, bez obzira na to u kojoj su stranci.

Također, razgovaralo se i o inicijativama koje nisu naišle na odobrenje i mogućim razlozima za takav ishod, uključujući i nerazumijevanje od strane stranačkih klubova i nedostatka dovoljnih sredstava da bi se neke inicijative sprovele.

Osim toga, podijelile su svoja iskustva iz političkog života i to kako su se izborile za svoje pozicije unutar stranaka i Gradskog vijeća.

Podsjetimo, WFD BiH održava javne diskusije širom BiH sa vijećnicama i odbornicama, a sve u cilju promovisanja žena u politici sa posebnim fokusom na lokalne izbore u oktobru 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.