VIJESTI

DŽAFEROVIĆ: Nema te kazne koja može biti satisfakcija žrtvama genocida

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH

S. D.

24.3.2016

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ocijenio je da je presuda sada već osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću veoma značajna, naročito s obzirom na činjenicu da je utvrđena odgovornost za udruženi zločinački pothvat i za genocid u Srebrenici u to vrijeme najviše rangiranog zvaničnika tadašnje samoproglašene Republike Srpske, njenog vrhovnog vojnog komandanta.

- Ono što sam očekivao je da presuda obuhvati sve tačke optužnice, dakle da Karadžić bude odgovoran za sve tačke optužnice i za genocid u preostalih sedam općina, ne samo u Srebrenici. Iako sam bio svjestan da međunarodna pravda do sada nije smogla snage da utvrdi počinjeni genocid u bilo kojem drugom dijelu BiH, osim u zaštićenoj zoni Srebrenice, jer je takvu odluku donio i Međunarodni sud pravde u Hagu i ne postoji nijedna pojedinačna presuda Haškog tribunala koja bi govorila o tome. Nadao sam se, dakle, da će se ovog puta smoći snage i Karadžić se proglasiti odgovornim i za genocid u sedam drugih općina navedenih u optužnici. To je dio presude kojim ne možemo biti zadovoljni - kaže Džaferović.

Naglašava da ga je posebno iznenadila sama kazna za Karadžića, s čijom visinom nije zadovoljan.

- Očekivao sam da to bude kazna doživotnog zatvora, imajući u vidu da se radi o najviše rangiranom političkom zvaničniku koji je bio komandant oružanih snaga po funkciji i imajući u vidu činjenicu da su do sada u nekoliko odluka Haškog tribunala oficiri Vojske RS-a koji su proglašavani odgovornima za genocid u Srebrenici osuđivani na kazne doživotnog zatvora. To je po mom mišljenju činjenica koja zaslužuje jednu posebnu analizu zašto je to tako i zbog čega je tako postupio Haški tribunal - kaže Džaferović.

Izrazio je i očekivanje da Haško tužilaštvo izjavi žalbu Apelacionom vijeću Haškog tribunala i da ono donese presudu u kojoj bi bile uključene sve tačke optužnice i Karadžiću bila izrečena osuda na doživotnu kaznu zatvora.

- Pravda nikada u potpunosti neće biti zadovoljena i nema te kazne koja može biti satisfakcija žrtvama genocida, ali ona će svakako doprinijeti istini i pomoći će u procesu suočavanja s istinom o proteklom ratu i događajima u proteklom ratu u BiH i svakako je to fundament na kojem su istina i pravda osnova na kojoj treba graditi i obnavljati povjerenje kako u BiH, tako i u regionu - ističe Džaferović.

Potcrtava da niti u BiH, niti u regionu ne treba politizirati presudu zločincu Karadžiću.

- Mi trebamo nastaviti u BiH s reformskim procesima, treba da unapređujemo rad institucija BiH, da realiziramo naš evropski i euroatlanski sigurnosni put - zaključio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.