VIJESTI

Vlada ZDK-a odobrava interventnu pomoć općinama Vareš i Žepče

Nevrijeme nanijelo veliku štetu

Fena

29.7.2016

Nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom, grmljavinom i gradom, koje proteklih dana zahvatilo područje općina Vareš, Žepče i Zenica nanijelo je veliku štetu u tim lokalnim zajednicama.

Nakon posjeta stručnih timova Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i čelnika tog kantona ugroženim područjima, danas će na sjednici Vlade ZDK biti raspravljano o stanju na ugroženim područjima, prvenstveno stanje u selima Stupni do kod Vareša i Šahmani u općini Žepče.

- Uspjeli smo uspostaviti sve komunikacije i čekamo izvještaj o počinjenim štetama, a Vlada će razmatrati informaciji o trenutnom stanju na tim područjima. Nakon toga ćemo donijeti odluke o pomoći. Mi ćemo tražiti da nam se dostave pojedinačno projekti koji predstavljaju sanaciju postojećeg stanja na području te dvije općine - izjavio je premijer ZDK Miralem Galijašević za Fenu.

Štab civilne zaštite ZDK odredio je prioritete na uređenju alternativnih pravaca za Mjesnu zajednicu Stupni Do kod Vareša i zaselak Šahmani kod Žepča, i u veoma kratkom vremenu je uspostavljena komunikacija s tim selima.

Na sjednici Vlade ZDK planirano je da se općini Žepče dodijeli 50.000 KM interventnih sredstva, općini Vareš 100.000 KM, a uspostavljena je i komunikacija s drugim strukturama civilne zaštite Bosne i Hercegovine, humanitarcima CRS-a i međunarodnim institucijama.

-  Ekipe civilne zaštite su na terenu i prati stanje, jer još nema naznaka za stabilizaciju vremenskih prilika, ali važno je da u Varešu nakon onog burnog popodneva više nije bilo padavina u onom obimu. Situacija se popravlja, radi se na sanaciji i procjenama šteta, tako da vjerujemo da ćemo brzo bitno popraviti stanje, kazao je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK ministar Fahrudin Brkić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.