VIJESTI

Svečano položen kamen temeljac za most na rijeci Savi kod Svilaja: Ovo znači mnogo za razvoj Odžaka

Veliki infrastrukturni projekt na Koridoru 5-C

Redakcija

14.9.2016

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković danas su svečano položili kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, općina Odžak, a otvaranju radova prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U obraćanju prisutnima na svečanoj ceremoniji otvaranja radova predsjedavajući Zvizdić je istakao da ovaj infrastrukturni projekat simbolično predstavlja jasno definirane prioritete Vijeća ministara BiH da saradnju sa susjedima podigne na viši nivo, obogati je kako bi se kroz to kreirala perspektivna budućnost čitavog regiona Jugoistočne Evrope, kao i Evropske unije kojoj težimo i kojoj se ubrzano pridružujemo. 

Ministar Jusko rekao da će ovaj most  povezivati ne samo BiH i Republiku Hrvatsku nego je to jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na trasi panevropskog koridora 5-C Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče u kojeg će u sljedeće tri godine biti ugrađeno 5.000 tona čelika koji će biti dug 640 metara i širok 29 metara.

 

- Sa njega će se pružati pogled ka mjestu prema kojim BiH ide sigurnim koracima i gdje suštinski pripada, a to je Evropska unija - kazao je Jusko.

Lokalno stanovništvo je izuzetno zadovoljno izgradnjom mosta u Svilaju, jer kako su rekli ovo znači razvoj za ovaj dio BiH.

- Ovo znači mnogo, za razvoj Odžaka da se mnogi građani ne iseljavaju, jer smo mi na pragu Evrope. Ovo je budućnost ovog naroda, da bi opstali u Posavini - kazali su mještani.

 

 
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.