VIJESTI

Sahranjen kompozitor i dirigent Esad Arnautalić

Sarajevo se oprostilo do svog maestra

M. C.

7.12.2016

Sarajevo se danas oprostilo od svog maestra Esada Arnautalića (77). Umjesto minuta ćutanja, upriličene su minute muzike ovog velikog autora.

Na komemoraciji u Muzičkoj produkciji BHRT-a, mjestu sa kojeg je ovaj neprevaziđeni kompozitor i dirigent dugo godina praktično utirao put mnogima koji su krenuli putem muzike, bilo je mnogo prijatelja i poštovalaca njegovog djela.

- Ono što je Eso učinio sve ove godine, a pogotovo početkom šezdesetih kada je došao u Muzičku produkciju tadašnjeg Radio Sarajevo je jedan pravi temelj, veliki kamen, obelisk na koji smo svi mogli stati i krenuti dalje. Svi koji su bili u njegovom okruženju, pa tako i ja, imali su od njega veliku pomoć i uvijek smo se mogli osloniti na njegove kapacitete.  Esad za mene nikada neće umrijeti, on i njegove pjesme će zauvijek ostati oko mene i u meni, rekao je Kovač.

O svom dugogodišnjem saradniku i prijatelju govorili su i Jakša Jurjević, bivši direktor BHRT-a i kompozitor Sinan Alimanović.

- Kada padne najveći hrast, cijela šuma plače. Hrast je pao i Esin brod za kojeg se pitao "kud plovi", otišao je ne put sa kojeg "povratka nema". Otišao je neko ko je osnovao "Indexe", a bez koga ne bi bilo ni mnogih koji su činili i čine čuvenu sarajevsku školu muzike. Da li će se pojaviti neko ko će ga naslijediti - upitao se novinar i publicista Vehid Gunić.

Sahranjen uz zvuke pjesme "Kud plovi odaj brod"

Esad Arnautalić sahranjen je na Gradskom groblju Bare u Sarajevu uz zvuke svoje svevremene pjesme "Kud plovi ovaj brod".

Posljednjem ispraćaju prisustovali su Tereza Kesovija, Ivica Šarić, Ismeta Dervoz, Kornelije Kovač, Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Vehid Gunić, Seid Memić Vajta, Zlatan Fazlić Fazla, Vlado Podany, Nikola Bilić, Želimir Altarac Čičak, Mugdim Avdić Henda, Sejo Pitić, Fuad Backović Deen i mnogi drugi

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.