TIVAT TRAVEL

Tivat, grad za dušu

Tivat, Grad Punoće i Zvuka: Proljetna Čarolija, Ljetna Čarolija - Otkrijte magiju Tivta kroz muziku, festivala, gastro užitke i tradiciju

Tivat, grad za dušu. Tivat Travel | Turistička Organizacija

Marketing

24.5.2024

Tivat, ušuškan pod gordim padinama Vrmca, usidren u marinama Porto Montenegro i Luštica Bay, predan svojim biserima Sveti Marko, Gospa od Milosti i Ostrvo cvijeća, zapljusnut morem ljepote i obasjan Suncem koje mu je vječno naklonjeno. Grad koji željno čeka da uplovi u proljeće i zablista u punom sjaju. Raširena jedra simbol su aprila, tada Tivtu snagu daje povoljan vjetar u leđa. To je vrijeme kada se ovaj mali grad pretvara u pozornicu za veliki događaj pod nazivom Festival vjetra. Jedrenje, muzika, more, Sunce, faktori su koji čine da ovaj festival bude razlog da u proljeće Tivat bude nezaobilazna stanica za posjetioce.

Za ljubitelje veselih nota, tivatsko proljeće, a zatim i ljeto prožimaće zvuci različitih instrumenata, te nas Guitar fest očekuje od 31. maja do 2. juna. Tivat je primorsko mjesto čijoj priči veliki pečat ostavljaju noći pod maskama. Međunarodni karneval uveseliće ulice ovog grada od 6. juna do 9. juna, a treći dan karnevala, rezervisan je za koncert Peđe Jovanovića (08. jun). 

Gradska muzika Tivta i njihovi instrumenti nikoga ne ostavljau ravnodušnim. Šuška se da će Tivat ove godine biti domaćin Velikog šušura, pa će duvački orkestar imati upečatljiv susret u Tivtu 15. juna, a mi vas pozivamo da zajedno uživamo kada trube u Tivtu zatrube. Da bi ugođaj u jednom gradu bio potpun kroz ponudu moramo provući i gastro segment, a ove godine je pravi momenat za priču o gastronomiji i jednoj dami žućenici koja slavi jubilarni 20 rođendan. Ako se u Tivtu nađete 22. juna očekuje vas lepeza neodoljivih delicija od žućenice. Preko sto neobičnih specijaliteta u čast ovoj jestivoj travi.

Kultura je neizostavan segment u srcu grada Tivta. Ona ga čini uzvišenim, a Tivat tokom ljetnjih mjeseci postaje gospodar dobrih pozorišnih komada i zaštitnik kvalitetnih kulturnih događaja koje su dio čuvenog Purgatorija. Purgatorije počinju 21. juna i traju do kraja mjeseca avgusta. 

Tivat, grad za dušu. Tivat Travel | Turistička Organizacija

Ove godine sa ponosom Tivat može predstaviti Muzički festival Biser Jadrana koji će svoja vrata posjetiocima otvoriti 29. juna. Festival ,,Biser Jadrana“ će okupiti izvođače iz zemlje i regiona, a Tivat će biti centar spoja mediteranske tradicije i modernog doba pretočen u muziku i pjesmu laganih nota, a ujedno i prilika onima koji se bave muzikom i pjesmom da kroz nju ostvare svoje snove. Kada se prezentuju muzički događaji posjetioce grada Tivta svake godine uveseljava i manifestacija ,,Matine“ odnosno jutro u različitim restoranima uz orkestar Gradske muzike Tivat.

Tivat je poznat i po tome što su mnogobrojni događaji raštrkani po cijelome gradu. Mi Tivćani volimo zamutiti kašu i dati malo veće draži događajima. Zato u Gornjoj Lastvi, malom selu nedomak Tivta, kao što već znate možete pronaći mir u predivnom prirodnom ambijentu, ali da li ste znali da isto tamo možete doživjeti harfu u svitanje, jazz u noći punog mjeseca i tradiciju očuvanu vjekovima koja se svake godine na Lastovskoj fešti prikazuje upravo onakva kakva je nekad bila. Fešta traje do kasno u noć, tako da i u avgustu u Tivat morate doć.

Fešta nije samo u Lastvi, fešta je svuda, u Luštici Bay ćete uživati u zabavama u noći punog mjeseca, u Porto Montenegru Vas očekuje Made in New Yor Jazz festival.

Posjetioci grada Tivta mogu se oprobati i u bućanju, najstarijem sportu koji je postao obilježje grada Tivta, a nosi sa sobom interesantna pravila igre koja obavezno uključuju pjesmu, druženje i dobru gastro podlogu. Tivat vas zove da budete dio igre ove, da saznate šta je bulo, a šta buće, i kako su se zogovi smjestili među stare kuće. Ono što se tradicijom zove jeste ime igre ove – Bućanje. 

Tivat, grad za dušu. Tivat Travel | Turistička Organizacija

Tivat je prvo mjesto u Crnoj Gori u koje će se održati Game changer Summer Festival Montenegro od 04. jula do 06. jula, kada će se grad pretvoriti u epicentar tehnoloških inovacija.

Svakog ljeta Tivat bude domaćin regionalnih muzičkih zvijezda pa vas i ove godine očekuju mnogobrojna iznenađenja. Neki od njih su koncert Yasmin Levy ( 14. jul ) , zatim Alen Islamović (15. jul, Gradska riva Pine) , kao i koncert Gibonnija u Luštici Bay (15. jul ). Tivat je takođe domaćin i World music festivala, pa će od 06. septembra do 08. septembra Tivat ugostiti i međunarodne zvijezde.

Tivat, grad za dušu. Tivat Travel | Turistička Organizacija

A da užitku i zabavi nema granica dokazuje nam upravo Smotra folklornih ansambala pod nazivom ,,Kolo bez granica“, koraci koji tope srca i daleko se čuju ( 21 do 25. avgust ).

Kada pomislimo na grad kraj mora, onda imamo asocijaju na pontu, na ribu i vino, a svakoga ljeta u Tivtu u neobičnom kamenom ambijentu malih naselja Krašići, Lepetani, Donja Lastva organizuju se i čuvene Fešte od ribe i vina uz zvuke mediteranske muzike.

Dobro došli u Tivat, neka fešta krene!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.