BIH

Drugi biznis forum dijaspore počinje sutra

"BHdiaFor 2014." u Sarajevu

S. Ha.

1.8.2014

 

Drugi biznis forum bh. dijaspore "BHdiaFor 2014" o temi "Poticanje poslovne saradnje i investicija sa bh. dijasporom u funkciji ekonomskog razvoja BiH" bit će održan sutra, 2.augusta u Sarajevu u hotelu "Europe", a organizira ga asocijacija "Naša perspektiva".

Učestvovati će  oko 150 domaćih i privrednika iz dijaspore, potencijalnih investitora, predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i ambasada.

- Privrednici iz dijaspore najviše interesa uspostavljanje poslovne saradnje, u sektor obnovljivih izvora energije, turizma, IT-a i outsorcinga i poljopvrivrede, s posebnim fokusom na organsku poljoprivredu - kazali su organizatori.

Na forumu će biti prezentirani konkretni projekti, kao i pozitivne prakse i iskustva drugih zemalja.

Također, bit će predloženo formiranje razvojnog fonda za bh. dijasporu čiji bi zadatak bio da putem finansijske podrške animira naše ljude u inostranstvu i BiH da ulažu u BiH i tako da ostvare poslovnu saradnju.

Po procjenama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u inostranstvu živi oko dva miliona osoba bh. porijekla, što je polovina ukupnog broja stanovnika BiH, a svake godine bh. dijaspora u BiH šalje oko tri milijarde KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.