BIH

Pojedini dijelovi općine Žepče izgledaju kataklizmično

Rijeke se povukle u korita

R.Ag.

8.8.2014


 Nakon što su se tokom jučerašnjeg dana rijeke povukle u svoja korita na području općine Žepče bilježe se  ogromne štete koje su uzrokovale vode i klizišta.

 

Gotovo svi djelovi  općine  pretrpjeli su štete. Najveće su zabilježene na području sela Papratnica, Željezno Polje, Bistrica i Orahovica te prigradskim naseljima Preko i Šečin Han.

 

Prema riječima Zorana Martinovića, rukovodioca Vatrogasne jedinice Žepče, stanje na pojedinim dijelovima općine je kataklizmično.

 

"U selo Papratnica  nakon dva dana jučer su uspjele uči mašine i  u popodnevnim satima povezati ga sa ostatkom svijeta. Mještani su bez vode a struja je u  selo došla jutros. U Željeznom Polju na uspostavljanju glavne  putne komunikacije Kantonalna uprava Civilne zaštite dodatno je angažovala tri mašine. Vrlo teško stanje je i na području sela Bistrica gdje su vodne bujice  odnijele mostove i pokidale komunikaciju", kaže Martinović.

 

Kako kaže Martinović trenutno nema dojava sa najkritičnih djelova općine Željeznog Polja i Papratnice da ima pokrenutih veliih klizišta. Nova u manjem obimu su registrovana na području Gornje Lovnice, Bljuve i  žepačkog naselja Opšenik. 

 

Saniranje šteta kako ističe Martinović trenutno prevazilazi resure općine Žepče, i teško da će se sa trenutnim  općinskim resursima uspjeti  izboriti sa svim nedaćama.

 

Iz Općine Žepče apeluju na više nivoe vlasti i međunarodnim organizacija da ubrzaju pomoć kako bi se štete što prije sanirale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.