BIH

Inžinjer Zoran Sarić, protestuje pod sloganom „Ostalo mi je samo da umrem!“

Zbog profesionalne degradacije, uništavanja ŽRS i nepotizma

H. ČALIĆ

9.8.2014

 

Čim se vrati iz bolnice, u kojoj je smješten zbog doživljnog stresa, diplomirani inžinjer željezničkog saobraćaja iz dobojskog naselja Boljanić, sada magistar iz ove oblasti, Zoran Sarić, će ispred željezničke stanice Doboj, nastaviti svoj neobičan protest.

 

Ponovo će ujutru u osam sati leći na pripremljen odar, iznad koga je nadgrobni spomenik na kome piše njegovo ime. Do njega će biti zapaljena svijeća, kao da je uistinu umro.

 

Znatiželjni ga obilaze, posebno putnici koji putuju vozovima, ali i ljudi iz obližnjih kafića i prodavnica i čude se. Na odru odleži pola sata, a onda pokupi svoje "pogrebne" stvari i ode. Na ovaj očajnički čin Sarića su kako je kazao natjerale napravda, profesionalna degradacija, urušavanje Željeznica RS i nepotizam u njima.

 

Danas smo putem telefonom razgovarali sa Sarićem, koji se nalazi na Internom odjeljenju dobojske bolnice, jer je kao dijabetičar doživio stres, zbog svega što mu se ovih dana i godina događalo u ŽRS.

 

"Uništili su me i kao čovjeka i kao stručnjaka. Nedavno sam na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu magistrirao na saobraćajnim komunikacijama, a oni su me postavili na najniže radno mjesto, koje je u rangu radnika srednje spreme i platom od 800 maraka. Zato mi je ostao još samo protest, da narod vidi šta se radi u RS. Željeznice RS propadaju, gomilaju su dugovi, jer su politički motivirana kompanija, puna nepotizam, a stručnjacima nema mjesta", kaže Sarić i tvrdi da mu je zbog svega ostalo samo da umre. On očekuje pomoć od vlade RS, BiH, nevladinih organizacija, dobrih ljudi.

 

Iz Željeznica RS su izjavili da ovakav način protesta nije primjeren i da šteti ugledu firme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.