BIH

Bosić: Aktuelna vlast nije uradila ništa na zaštiti od poplava

Optužbe predsjednika SDS-a

Fena

14.8.2014

 

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da je ogroman problem i velika bojazan to što aktuelna vlast u Republici Srpskoj ništa nije uradila od majskih poplava na sanaciji nasipa i kanalske mreže, navodeći da se ta situacija što prije mora promijeniti.

On je naglasio da građani imaju strah od ponovog izlivanja rijeka i bujičnih voda, koje bi samo u jednom slučaju mogle da uzrokuju desetostruko veću štetu nego što su neophodna ulaganja.

-Stoga to mora biti prioritet vlasti RS-a - rekao je Bosić nakon posjete općini Gradiška i razgovora s načelnikom Zoranom Latinovićem te rukovodstvom komunalnih preduzeća u ovoj lokalnoj zajednici.

On je upozorio da se mora hitno pristupiti infrastrukturnim radovima na zaštinom pojasu rijeke Save i kanalske mreže u Lijevče polju, dodavši da je taj posao u isključivoj nadležnosti republičkih institucija.

Bosić je upozorio da su, pri tome, općine kojima to nije nadležnost, samo “žrtve” opće nebrige, kojom se ugrožavaju ljudski životi i materijalna dobra.

Prema njegovim riječima, u Gradišci postoji strah od jesenjih i proljetnih vremenskih nepogoda, tim prije što je Vodoprivredno preduzeće “Sava” gurnuto u stečaj, a građani ove općine prepušteni na milost i nemilost vremenskih nepogoda.

Bosić je, nakon posjete “Vodovod i kanalizacija” A.D. Gradiška, rekao da je to preduzeće dokaz da komunalne firme u RS mogu da rade i sa profitom i u interesu građana.

-Velike investicije koje vodi ovo preduzeće na rubnim krajevima opštine i napor da se dobra usluga dovede svim građanima je pokazatelj kako se treba raditi u cijeloj RS - naveo je lider SDS-a.

On je istakao da svi građani u ovom bh. entitetu moraju imati isti tretman od vlasti RS, a ne da se neka rubna područja tretiraju kroz maćehinski odnos, kao što je to do sada slučaj.

Bosić je poručio da će se to promijeniti u oktobru, nakon što, kako je kazao, na vlast u RS dođe SDS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.