BIH

Novac za povratnike Izetbegović dao Lijanovićima

Kako se troše sredstva od turskog kredita

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.8.2014


Nalazi federalnih revizora koji su otkrili da turskim kreditom nisu zaposleni niti pomognuti povratnici u središte skandala o nenamjenskom trošenju novca namijenjenog povratnicima ponovo su doveli Bakira Izetbegovića (SDA), predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te širokobriješku firmu „Z.D.I. Produkt", u vlasništvu porodice Lijanović, koja je dobila 450.000 maraka grant sredstava za te namjene.
 
Lista dobitnika


Izvještaj je, što su prenijeli brojni mediji u BiH, otkrio da turskim kreditom nije zaposleno i pomognuto 5.000 povratnika, kako je to duže vrijeme tvrdio Izetbegović, nego je zbrinuto manje od stotinjak povratnika, i to mahom kadrova SDA.

Nadalje, iako revizori to nisu spomenuli, Lijanovićeva firma je, osim granta od Vlade FBiH u visini od 450.000 KM, dobila i 488.957 KM kredita od "Turkish Ziraat banke" sa samo tri posto kamate.

 

Nejasno je čime je ova kompanija zaslužila da se nađe na listi dobitnika kredita iz linije koju je odobrio premijer Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). Upućeni tvrde da je ovaj kredit Lijanovićima isposlovao lično Izetbegović, i to da bi uzvratio jedan od brojnih političkih talova.

Tako je ova kompanija, inače poznata po sumnjivom poslovanju, dobila povoljna sredstva, dok su mnogi povratnici ostali uskraćeni i za grantove i za kredite te nisu imali nikakve koristi od novca, ustvari, namijenjenog njima.

 

Faksimil odluke Vlade FBiH objavljen u "Službenom glasniku FBiH": Odobravaju i eventualne zloupotrebe

 

No, s isplatom kredita „Z.D.I. Produktu" ne prestaju sumnjivi poslovi u vezi s ovim sredstvima. Naime, postoji mogućnost da, uprkos tome što nije ispoštovala ugovorne obaveze za zapošljavanje povratnika za koje je uzela velike pare, ova firma nikada to i ne učini, a da novac nenamjenski potroši.

 

Komercijalni kredit

Takvu mogućnost pruža im i sramna klauzula iz odluke Vlade FBiH iz 2012., koja je objavljena u „Službenom glasniku FBiH", a u kojoj stoji - u slučaju da bude utvrđeno da firma koja dobije sredstva od Vlade FBiH i od turskog kredita nenamjenski i netransparentno utroši novac neće snositi nikakvu krivičnu odgovornost niti će morati vratiti novac. Ugovorom je regulirano da će jedina "kazna" biti ta da će i grant i kreditna sredstva prerasti u komercijalni kredit s uvjetima koje utvrdi „Turkish Ziraat Bank Bosnia".

Ohrabrene ovakvim stavom Vlade BiH, mnoge firme koje su dobile novac za zapošljavanje i pomoć povratnicima ni nakon dvije godine nisu ispoštovale odredbe ugovora.

Nema sankcija

Spornom odlukom iz 2012. Vlada FBiH s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu pridružila se podužem spisku mahinacija koje se vežu uz dodjelu turskog kredita i Vladinog granta za navodnu pomoć pri zapošljavanju povratnika.

No, umjesto da sankcionira nenamjensko trošenje sredstava, Vlada izlazi ususret firmama poput „Z.D.I. Produkt", poslovnica Laktaši. Ovoj firmi je u aprilu, iako već duže od dvije godine kasni s realizacijom ugovora, rok do daljnjeg produžen.  

  • 488.957 KM firma „Z.D.I. Produkt" dobila od "Turkish Ziraat banke"
  • 450.000 KM firma „Z.D.I. Produkt" dobila od Vlade FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.