BIH

Crtanjem 3D crteža ispred Vječne vatre u Sarajevu počeo "Beton Fest"

Treći po redu

Autor:Fena

28.8.2014

Crtanjem 3D crteža ispred Vječne vatre u Sarajevu danas je počeo Festival oslikavanja pločnika trodimenzionalnim crtežima ''Beton fest''.

Ovogodišnji treći ''Beton fest'' trajat će tri dana, a učesnici, studenti likovnih akademija predstavit će svoj umjetnički rad kroz 3D crteže.  

Likovni umjetnik i predsjednik ''Beton festa'' Zlatko Šljivnjak kazao je da su se ove godine okupili učesnici iz cijele BiH, ali da neće biti organizirane posjete umjetnika iz drugih zemalja kao što je bila praksa protekle dvije godine.

Istakao je da je oslikavanje pločnika trodimenzionalnim crtežima u BiH nešto novo, ali da je naišlo na veliku zainteresiranost građana.

- Uglavnom ljudi gledaju sa strane i ne razumiju, ali kada stanu na tačku gledišta oduševe se - naveo je Šljivnjak dodajući da će mladi bh. umjetnici stvarati umjetnost kojom će predstaviti sebe, ali i poslati određene poruke.

Festival će biti revijalnog karaktera, bez takmičarskog dijela, a umjetnici umreženi Festivalom pozivaju sve ljude koji su zainteresirani za ideju ili znaju crtati da se pridruže umjetnicima u Sarajevu.

Izrada crteža ispred Vječne vatre u Sarajevu će trajati oko šest sati.

''Beton fest'' djeluje u okviru sarajevskog udruženja ''Progres'', a baštini tradiciju italijanskih maddonara, slikara lutalica, koji su za život zarađivali crtajući po gradskim trgovima religijski inspirirane motive, najčešće Djevicu Mariju.

Sedamdesetih godina umjetnost maddonara se ponovo vratila na ulice evropskih gradova, a u Sarajevo je došla 2012. godine.

Treći ''Beton fest'' će biti organiziran, osim na platou ispred Vječne vatre, ispred Katedrale, na Trgu djece Sarajeva i na Vilsonovom šetalištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.