BIH

Bošnjački đaci iz Konjević-Polja u ponedjeljak kreću na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu

Roditelji ne odustaju od borbe za prava njihove djece

Fena

29.8.2014

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, krenut će na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu - potvrdio je predstavnik roditelja bošnjačkih đaka Muhizin Omerović.

Ponovio je da nije postignut nikakav dogovor sa školom, da škola nije ispoštovala odluku Osnovnog suda u Srebrenici te roditelji nemaju drugog izbora nego da djecu šalju u Novu Kasabu.

- To nije škola nego edukativni centar gdje će djeca ići na instruktivnu nastavu - pojašnjava Omerović.

Ističe da su izvršene sve pripreme i da od ponedjeljka djeca ponovo idu u Novu Kasabu. On je ranije naglasio da roditelji ne odustaju od borbe za prava njihove djece na nacionalnu grupu predmeta, kao i to da neće dozvoliti na njihova djeca izgube školsku godinu.

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice BiH nedavno je održan sastanak s reisu-l-ulemom Islamske zajednice, federalnim ministrom obrazovanja, predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, roditelja djece iz Konjević- Polja, na kojem su dogovorene aktivnosti vezane za nastavak realizacije instruktivne nastave za djecu iz Konjević-Polja.

Na sastanku je dogovoreno da će koordinatorica projekta biti Nihada Čolić, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predsjednica UO Udruženja učitelja Kantona Sarajevo.

Ona će, kao volonter, koordinirati sve aktivnosti vezane za ovaj projekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.