BIH

Prijedor: Zaplavljeno desetak domaćinstva u dva naselja

Proglašen prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava

Autor:M. Zgonjanin

3.9.2014

Draško Đenadija, stručni saradnik u gradskom odsjeku za Civilnu zaštitu Prijedor,  danas je potvrdio da se rijeka  Sana s 420 centimetra kritičnog vodostaja djelimično izlila iz korita i  zaplavila desetak kuća u dva prijedorska naselja, Tukovima  i Raškovcu, do kojih je moguć prilaz.

- Voda nije ušla u stambene objekte. Do tih kuća može se u čizmama i teren obilaze vatrogasci – kazao je Đenadija i podsjetio da je gradski štab za vanredne situacije u Prijedoru u utorak u 21 sat iz preventivnih razloga proglasio prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Sana je dijelom  poplavila i putnu komunikaciju prema  Bišćanima, kod Prijedora. Na putu se nalazi desetak  centimetara vode i prohodan je za vozila.  Dijelom je zbog izlijevanja rijeke Sane poplavljeno i poljoprivredno zemljište u naselju Brezičani kod Prijedora.

sana-ponovo-prijet1i

Sana ponovo prijeti

Vodostaj Une u Bosanskom Novom iznosi 420 centimetra, a rijeke Sane čak 448 centimetra.

Ratko Pavić, šef  Civilne zaštite Bosanski Novi, kazao je da  osim poplavljenih  lokalnih puteva Blagaj Radomiravac i Blagaj Vitasovci na području opštine nema  kuća pod vodom.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.