BIH

UŽIVO Drama u jami Raspotočje: Izašli prvi rudari, Nasira Sarajlića dočekao sinčić

Zarobljni pod zemljom nakon "gorskog udara"

A. Dž. / E.T. / Redakcija

5.9.2014

 U jami "Raspotočje" jučer je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara povrijeđeno, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale. U jami su zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara. Akcija spašavanja je u toku...

12:31 Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Ćivić upravo je rekao novinarima da je iz jame Raspotočje izvučeno 17 rudara, te da su prema informacijama s kojima raspolaže, ostali rudari živi i zdravi. 

On očekuje da svi budu izvučeni u narednih pola sata, najviše za sat vremena. 

12:29 Nasir Sarajlić je rudar koji je bio zatočen i koji je upravo izašao iz jame Raspotočje, gdje ga je dočekao sin Smail sa puncem Hasibom. Uz suze Hasib nam je rekao kako je Nasir godinu dana bio bez posla, i jučer mu je bio prvi radni dan kada se dogodila ova nesreća. Ovdje ljudi rade za 300 eura bez ikakve zaštite.

Saznajemo i da je došlo do manjeg incidenta kada se policajac sukobio sa kamermanom televizije koji je pokušavao snimiti rudare koji izlaze iz jame.

Stariji rudari sjećaju se 1982. godine kada se dogodio gorski udar popraćen velikom nesrećom, gdje je dosta rudara izgubilo život u ovoj istoj jami. Porodica zarobljenih rudara, prijatelji i radnici su u krugu firme i ne žele napustiti prostor dok svojim očima ne da su svi rudari izašli živi i zdravi. Ne vjeruju nikome od nadležnih.

11:59 Izasli su prvi rudari koji su bili zatočeni u jami. Spasilac Sedin Tufekčić kaze da je sve u redu.

rudar-zenica

11:50 Na Odjelu urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica pripravni su timovi za eventualni prijem rudara. 

Na ovaj odjel su jučer nakon nesreće, u popodnevnim satima primljena dva lakše povrijeđena rudara, koji su nakon opservacije i obrade, kojima je ustanovljeno da se radi o lakšim tjelesnim povredama u predjelu leđa, glave i trbuha, danas pušteni na kućno liječenje. Od jutros se ljekari i ostalo osoblje Kantonalne bolnice Zenica nalaze u stanju pripravnosti.

S obzirom na vanrednu situaciju, u krugu Bolnice nije dozvoljeno zadržavanja automobila, da bi vozila medicinskih timova za hitne i urgentne potrebe imali dovoljno prostora za svoje aktivnosti. 

11:47 Stiglo je još vozila Hitne pomoći. Pet ih je ukupno ispred jame, a očekuje se skori izlazak rudara.

11:37 Svakog trena dolaze nova vozila Hitne pomoći. Očekuje se da izvlačenje rudara počne do podneva. Najnovije informacije kažu da je ostvaren vizuelni kontakt sa zatrpanim i da će ubrzo biti omogućeno izvlačenje.

img-2014090556766

11:14 Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH, rekao je da su uspostavili kontakt s rudarima te da su bili u mogućnosti i vidjeti ih kao i da za sat vremena počinje izvlačenje zarobljenih rudara. Na naše pitanje da li će biti neka istraga u vezi s ovim slučajem, obzirom da se u jami "Raspotočje" često događaju nesreće, nije htio odgovarati, ali je istakao da je najbitnije da se izvuku ljudi, a nakon toga će se odrediti daljnje akcije.


11:13 Mehmed Oruč predsjednik sindikata Rudnika Zenica upravo je saopćio medijima da su spasioci blizu zatrpanih rudara i da je procjena da će za sat sat i po stići do rudara te početi evakuacija.

11:12 Pred jamom Stranjani su desetine novinarskih ekipa iz cijelog svijeta sa satelitskim linkovima i javljanjima uživo.

Nema nikakvih novih informacija dokle su stigle spasilačke jedinice, ali u jamu neprestano dolazi nova oprema i građa za podgrade kojima se osigurava prolaz ka rudarima.

10:51 Niko u rudniku nije potvrdio informacije da se očekuje brzo oslobađanje rudara. U pogonu su i podzemne mašine koje su ubrzale dolazak do rudara. Posljednje zvanične informacije kažu da se radilo oko 7 sati o udaljenosti od 15 do 20 metara do zarobljenih rudara.

VEZANI TEKST Drama u jami Raspotočje: Spasilačke ekipe napreduju prema 34 zarobljena rudara 

10:35 Povrijeđeni rudar koji je izvučen Muris Tutnjić kaze da kad se uspio izvući od nanosa osposobio govorni uređaj za komunikaciju s površinom i da je javio šta je bilo. 

- Kad se slegla prašina prvo je bilo da se javim. Momci su dobro hrabra je to ekipa i ova što ih spašava i ova što je dole. Vjerujem da će brzo doci do njih - kazao je Muris Tutnjić jedan od dvojice rudara koji su jutros otpušteni iz bolnice. 

muris-tutnjic

08:45  Dva rudara iz jame "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, koji su sinoć primljeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, jutros su otpušteni na kućno liječenje, potvrđeno je Agenciji ONASA u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

"U Odjelu urgentne medicine JU Kantonalna bolnica Zenica sinoć su u 18.00 sati primljena dva pacijenta rudara. Nakon opservacije i obrade ustanovljeno je da su zadobili lake tjelesne povrede. Radilo se o povredama nanijetim u predjelu glave, leđa i trbuha, zbog čega su sinoć zadržani na hospitalizaciji", rečeno nam je. 

Iz Kantonalne bolnice Zenica navode da su spremni primiti nove pacijente rudare. 

U jami "Raspotočje" jučer je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara povrijeđeno, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale. 

U jami su još uvijek zatrpana 34 rudara, a u toku je akcija njihovog izvlačenja. 

7:30 Prema jutrošnjim informacijama iz rudnika spasilačke ekipe napreduju prema 34 zatočena rudara jame Raspotočje. Iako niko ne želi da se bavi procjenama, nezvanično potrebno je probiti jos 20-ak metara obrušenog materijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.