BIH

Starica Emina Mehić umrla od trovanja gljivama, sin Ibrahim i unuke preživjeli

U Vitlacima kod Žepča

R. Ag.

5.9.2014

U mjestu Vitlaci kod Žepča od trovanja šumskim gljivama smrtno je stradala  starica Emina Mehić (73) dok su njezin sin Ibrahim i njegove dvije kćerke uspjele preživjeti.

Mehići su prije desetak dana kao i nebrojeno puta do sada za ručak pripremili ćevap od gljiva. Gljive rujnice i tzv. prstenjače u šumi je ubrao dedo Bečir. Mehići su ovu vrstu gljiva kako kažu  konzumirali do sad nebrojeno puta  i nikom se nikad ništa slično nije dogodilo.

Nakon večere prve simptome trovanja osjetile su  Ibrahimove kćerke. Otrov je kod kćerki prouzrokovao povraćanje i proljev, a nakon toga iste simptome su imali i Ibrahim i njegova majka. Nakon neprespavane noći, Mehići su se javili u Dom zdravlja Žepče gdje im je ukazana ljekarska pomoć. Vjerujući da je sve bezazleno, jedino majka Emina odbila je odlazak  u žepački Dom zdravlja, što je uslijed pogoršanog stanja učinila  dan kasnije.

Zbog dijagnoze starica  je odmah prebačena za Kantonalnu bolnicu Zenica gdje je nakon dva dana i preminula. Ibrahim koji je takođe zbog pogoršanog zdravstvenog stanja završio u zeničkoj bolnici i juče  je nakon devet dana pušten kući.

- Gljive rujnice i prstenjače jedem od kada znam za sebe. Nakon ovoga što nam se desilo, na internetu smo pronašli da postoji period oprašivanja gljiva kada su i najjestivije gljive otrovne. Očito je to uzrok trovanja porodice, a koji je bio koban po moju bolešljivu majku, čiji organizam to nije mogao podnijeti, kaže Ibrahim.

Ovaj  nesretni događaj porodica Mehić željela je da podjeli sa javnošću kako  bi upozorila sve ljubitelje jestivih šumskih gljiva da budu vrlo pažljivi prilikom njihovog branja i konzumiranja,  posebno u periodima njenog oprašivanja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.