BIH

Stanovi sve hladniji, a grijna sezona daleko

Niske temperature ovih dana zabrinule mnoge Sarajlije

J. GAZIJA

8.9.2014


Niske temperature ovih dana zabrinule su mnoge Sarajlije koji se griju putem preduzeća "Toplane", a s obzirom na to da grijna sezona počinje tek 15. oktobra. Kako su nam kazali, u njihovim stanovima ovih dana je hladno, a tek je početak septembra.

Kontaktirati ministarstvo

- Nadam se da će "Toplane" početi s grijanjem prije 15. oktobra, jer je svakim danom sve hladnije, pogotovo rano ujutro i navečer - rekla nam je sugrađanka Sabaheta Jukić.

U preduzeću "Toplane" kazali su nam da se uveliko pripremaju za početak grijne sezona, koja je definirana uredbom i općim uvjetima za proizvodnju i distribuciju korištenja toplotne energije.

- Ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura, prema zvaničnim podacima meteorološke službe, bude 12 stepeni ili niža, počet ćemo grijati. Ukoliko se to desi prije 15. oktobra, odmah ćemo kontaktirati resorno ministarstvo, koje daje odobrenje - kazao nam je Ženja Ljubuškić, portparol "Toplana".

Isprobavanje sistema

On napominje da postrojenja moraju biti pogonski spremna 20. septembra, za kada su planirane i "tople" probe.

- Tada ćemo u svakom haustoru polijepiti obavještenja građanima da ćemo isprobavati sistem grijanja kako ne bi dolazilo do zabune - pojasnio je Ljubuškić.

Priključivanje zgrade Narodnog pozorišta i pravosudnih institucija

Iz "Toplana" navode da su njihovi radnici prije nekoliko dana počeli priključivanje zgrade Narodnog pozorišta i pravosudnih institucija na sistem centralnog zagrijavanja. Završetak ovih radova planiran je do kraja oktobra.

17 stepeni temperatura bila jučer u 12 sati
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.