BIH

Iznenadna promjena EUSR-a u BiH: Peter Sorensen odlazi u Ženevu

Imenovan za ambasadora EU pri Ujedinjenim narodima

S. N.

9.9.2014


Peter Sorensen, specijalni predstavnik i šef Misije Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini, uskoro će, prije vremena, napustiti ovu poziciju. Kako saznaje "Dnevni avaz", on je imenovan za ambasadora EU pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Odluku o tome donijela je odlazeća šefica evropske diplomatije (EEAS) Ketrin Ešton (Catherine Ashton)  i Sorensen je o njoj uredno obaviješten. Još se ne zna ko će ga naslijediti na čelu najveće misije koju EU ima u svijetu. U BiH, naime, radi čak 155 službenika EU i to je brojnije diplomatsko predstavništvo nego što ga Unija ima u Pekingu ili Vašingtonu, naprimjer.

Sorensen svoj mandat u BiH završava devet mjeseci ranije. Kako saznajemo, njegov novi posao predstavlja unapređenje, s obzirom na to da je pozicija u Ženevi jedna od tri najbolje od 132 diplomatske destinacije koje EU ima. Dok ne bude imenovan novi EUSR za BiH, Misiju će voditi Renco Davidi (Renzo Daviddi).

Imenovanje novog specijalnog predstavnika EU moglo bi uslijediti, u najboljem slučaju, krajem ove godine, s obzirom na to da saglasnost mora dati i Evropsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada država članica Unije.

sorensen-u-zenevi

Faksimil odluke Ketrin Ešton o imenovanju Sorensena

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.