BIH

Sedamdeset godina od oslobođenja Bugojna u II svjetskom ratu

Položeno cvijeće, odata počast, otvorena izložba

Az. M.

9.9.2014

Danas je u organizaciji  Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bugojno obilježen 9. septembar – Dan oslobođenja Bugojna od fašista i domaćih izdajnika u II svjetskom ratu.

"Bugojno je u period II svjetskog rata dalo više od 700 boraca koji su se borili u jedinicama NOV-a  i POJ-a, a Vrhovni komadant Josip Broz Tito  posthumno je  ordenom narodnog heroja odlikovao Vojina Paleksića, Stipu Đereka i Mahmuta Bušatliju. Iako je bilo i ranijih pokušaja, do konačnog oslobođenja našeg grada došlo je 9. septembra 1944. godine kada su jedinice IV krajiškog bataljona VII krajiške brigade oslobodile grad i uspostavile narodnu vlast", podsjetio je Amir Kišija, predsjednik UABNOR-a Bugojno.

Prisutnima se obratio i Viktor Dundović, predsjednik Udruženja „Josip Broz Tito“, koji se osvrnuo na značaj očuvanja historijskih tekovina Bugojna i Bosne i Hercegovine , te borbe protiv fažizma i evropskog puta naše države, danas.

Svečanosti u Bugonu prisustvovali su i  antifašisti iz Jajca, Gornjeg Vakuf-Uskoplja, Donjeg Vakufa, Travnika, Novog Travnika, Viteza, te  Banja Luke. Delegacije su položile cvijeće na centralnom spomeniku palim borcima za oslobođenje grada, ispred bisti narodnih heroja Mahmuta Bušatlije. Stipe Đereka i Vojina Palksića, kao i u partizanskom groblju i šehidskom mezarju.

U  holu KSC-a  otvorena  je izložba fotografija iz života Josipa Broza Tita koju je pripremio bugojanski  kolekcionar Dragan Mučibabić. U muzičkom dijelu programa nastupio je Vokalni ansambl Bugojno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.