Dodik pozvao roditelje bošnjačke djece u RS-u da ih šalju na nastavu

Nakon razgovora sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Moorom

Fena
11.09.2014 11:53

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, nakon razgovora sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Moorom, pozvao roditelje bošnjačke djece da svoju djecu pošalju na nastavu u škole u RS-u, te naglasio da se može razgovorom doći do rješenja koje će uvažiti propisana pravila i bez pritiska uvažiti i određene specifičnosti.

-Želimo da napravimo potpuno neutralne uslove za obrazovanje. Naravno da želimo da uvažimo i specifičnosti koje postoje, ali to ne znači da se može vršiti pritisak na organe i institucije - rekao je Dodik i naveo da se u neutralnoj atmosferi mogu da uvaže interesi roditelja i te djece, ali ne na način kako se to sada radi.

Put za to nije, kazao je, pritisak koji je pokušan i na međunarodne institucije da bi se došlo do određenog rješenja.

Dodik je utvrdio da RS poštuje ranije postignute propise koji su o pitanju ovog segmenta obrazovanja postignuti u BiH.

-U tom pogledu ne može se naći nijedno mjesto gdje ih RS nije poštovala - rekao je Dodik i dodao da situacija u vezi s bošnjačkom djecom u Vrbanjcima kod Kotor Varoši te Konjević Polju kod Bratunca nije od jučer.

Moore je na pres konferenciji naglasio da, iako je na početku mandata, informiran o problemima bošnjačke djece u Vrbanjcima kod Kotor Varoši te Konjević Polju kod Bratunca, ali je podsjetio da ima otvorenih pitanja i u FBiH gdje je poznat problem o dvije škole pod jednim krovom.

Naveo je da je tokom predizborne kampanje teško riješiti ova pitanja, ali je izrazio spremnost OSCE-a da pomogne u rješavanju tog pitanja, pa i razgovorima na terenu s roditeljima.

-Školstvo je emotivna stvar, ali također sve mora da bude u skladu s visokim standardima, zakonima i propisima - kazao je Moore.

Ukazao je na potrebu da predstojeći izborni proces bude transparentan i proveden u fer atmosferi te da svi bh. građani ostvare svoje biračko pravo.

Dodik i Moore su razgovarali i o slobodi medija.

dodik-osce-foto-m-dragojlovic-004

Jonathan Moore i Milorad Dodik (Foto: M. Dragojlović)

NA VRH