BIH

Pune se vreće sa pijeskom zbog mogućih poplava

Pripravnost u Bihaću

M.D.

12.9.2014


Nakon preksinoćnjih poplava koje su prouzročile oborinske i podzemne vode u nekoliko bihaćkih mjesnica zajednica  juče se vrijeme stabiliziralo, a povećanje vodostaja Une u Kulen Vakufu i Bihaću prati se kontinuirano. U Kulen Vakufu vodostaj Une juče u podne iznosio je 250 cm na mjernom mjestu a mjere odbrane provode se na 320 cm.

Oformljene su ekipe koje od juče obilaze poplavljene mjesne zajednice prvenstveno zbog hitnog proširenja i prokopavanja kanala za oborinske vode koji su na pojedinim mjestima suženi zbog devastacije i nezakonitog zatrpavanja od strane pojedinaca. Zbog toga je angažirana i građevinska inspekcija koja će na licu mjesta utvrditi i izdati naloge za hitno rušenje nezakonitih barijera koje su i usporile protok vode.

Radnici JP Vodovod od sinoć pune vreće sa pijeskom i deponuju ih u krugu preduzeća za eventualne nove poplave jer se najavljuju nove padavine u večernjim satima. Raste i vodostaj rijeke Une i tu smo zadužili ekipe koje prate stanje u Kulen Vakufu i ostalim mjesnim zajednicama.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.