BIH

Panika u SDA: Koga će Čaušević ocinkati?

OTKRIVAMO Do koje će se mjere rasplesti klupko kriminala

T. LAZOVIĆ

13.9.2014

Vanredno je jučer bilo u Stranci demokratske akcije (SDA), a nakon što je postalo potpuno jasno da će bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemal Čaušević izaći iz pritvora, saznaje "Dnevni avaz".

Još nepotvrđene informacije da je Čaušević sklopio nagodbu s Tužilaštvom i postao svjedok, sasvim su bile dovoljne da izazovu tešku nelagodu kod pojedinaca u stranci koja ga je postavila na tu poziciju. A njegov izlazak na slobodu jasan je signal da je, od ključnog osumnjičenika, Čaušević na putu da postane ključni svjedok.

Važna funkcija

Optužbe koje su mu stavljane na teret, a koje su uključivale organizirani kriminal i zloupotrebu UIOBiH, kao jedne od najvažnijih državnih institucija, koja prikuplja PDV, carine i akcize i godišnje prikupi blizu pet milijardi maraka, od samog početka mirisale su na mnogo krupnije zvjerke od Čauševića.

No, kao direktor institucije prvi se našao na meti tužilaštva. Međutim, nakon tri mjeseca pritvora i dugih Čauševićevih razgovora s istražiteljima stvari su se promijenile, pa su se njegovi politički pokrovitelji zabrinuli.

Prema saznanjima "Dnevnog avaza", još od Čauševićevog hapšenja traju pokušaji SDA, posebno aktuelnog rukovodstva, da se "operu" od optužbi protiv njihovog kadrovika na čelu UIOBiH. To ne čudi, jer je SDA nakon hapšenja Čauševića prva saopćila da pozdravlja takav potez istražitelja, distancirajući se od svog dugogodišnjeg operativca.

koldzo

Koldžo: Upozoravao stranačke kolege

Tako je, kako saznajemo, član Predsjedništva SDA Nedžad Koldžo tokom jedne od rasprava na Predsjedništvu tvrdio da Čaušević nije prošao Kadrovsku komisiju, ali to se, očito, pokazalo netačnim, pa je SDA odustala od plasiranja takvih informacija. Koldžo je tada otvoreno govorio svojim kolegama da će Čauševićevo hapšenje biti fakturirano toj stranci i njenom vrhu, ako se ne distanciraju od njega.

Da je Čaušević spreman progovoriti o svojim nalogodavcima, nagovijestio je još prije nekoliko sedmica njegov advokat Asim Crnalić u izjavi medijima.

- Da budem iskren, nemam pojma šta će Čaušević reći i koga će, eventualno, prozvati u svom iskazu pred sudom. Sigurno je da će to biti izuzetno zanimljivo suđenje na kojem će, u jednom trenutku, moj klijent vjerovatno doći u priliku da kaže nešto o drugim visokopozicioniranim licima u BiH. Od optužnice i onoga što se u njoj bude nalazilo zavisit će mnogo toga - istakao je Crnalić u avgustu ove godine u izjavi medijima.

Funkcioner stranke

Kako saznajemo, Čaušević sve vrijeme istrage nije krio da je djelovao kao funkcioner stranke te da se konsultirao i bio u stalnom kontaktu s vrhom SDA, dajući do znanja istražiteljima da, ako postoje krivična djela koja mu se stavljaju na teret, on ih nije činio sam i bez znanja političkih šefova.

Tako je, tokom jednog od ispitivanja u prisustvu advokata, poručio tužiocu Dubravku Čampari da "obojica dolaze iz iste stranke - SDA" te da imaju iste šefove!

„Mnogi će se tresti zbog Čauševićevih iskaza“

Izvori "Dnevnog avaza" bliski Tužilaštvu BiH ističu da je Čaušević pristao sarađivati u istrazi, a da će se "mnogi tresti zbog njegovih iskaza". No, još se u istražiteljskim krugovima ne spominju imena onih funkcionera koje bi Čaušević mogao inkriminirati. To, prema svemu sudeći, znači da još traju pregovori i trgovina o tome koga će, a koga neće Čaušević spomenuti!   

Bakir želi kriminal svaliti na leđa Tihiću!?

campara

Čampara: Vršio ispitivanja

Prema nekim izvorima, Čauševićevo puštanje na slobodu moglo bi biti rezultat njegovih prijetnji da će otkriti nalogodavce.

Odnosno, iznenadni obrat u stavu Tužilaštva BiH prema njemu mogao bi biti i rezultat dogovora da Čaušević iz svog iskaza izostavi pojedine stranačke šefove, između ostalih i Čamparinog šefa Bakira Izetbegovića, a da se sav kriminal delegira bivšem i teško bolesnom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.