BIH

Nikšićeva vlada bavila se uhljebljavanjem kadrova, a FBiH zadužili za više od 600 miliona KM

Ne ponovilo se: CCI prezentirao četverogodišnji izvještaj o radu Vlade SDP-SDA

Autor:S. M.

24.9.2014

Ne ponovilo se, tako su predstavnici Centara civilnih inicijativa ocijelnili četverogodišnji rad Federalne vlade SDP-SDA, koju predvodi premijer Nermin Nikšić.

Kako je kazao Denis Telić iz CCI-a, osim vreman potrošenog na stranačke sukobe, drugi značajan gubitak vremena otišao je na imenovanja kadrova.

-U 2011. godini je čak, procentualno, prema oblasti na koju se mjera odnosi, najviše realizovanih mjera na sjednicama Vlade FBiH, bilo upravo u vezi sa „kadrovskom politikom“ – skoro četvrtina od ukupno realizovanih. U nastavku je taj procenat, razumljivo, opadao, ali je učešće ovih mjera u ukupnoj realizaciji zadržalo i dalje visok nivo. Tako je recimo, na polovini mandata, jedino realizacija mjera po pitanju različitih finansijskih transakcija i odobravanja izdvajanja iz budžeta bila iznad bavljenja kadrovskom politikom. U zbiru za cijeli (nepun) mandat, doneseno je čak 939 odluka i rješenja koji uređuju različite kadrovske pozicije, u smislu razrješenja starih kadrova i imenovanja novih. U procentima to je 14 posto od ukupnog broja mjera realizovanih na sjednicama Federalne Vlade tokom analiziranom mandatnog perioda. Pri tome, ne radi se samo o gubljenju vremena i odvlačenju fokusa rada sa zaista važnih stvari, nego i o neprihvatljivom širenju uticaja politike (i stranaka) i tamo gdje im uopšte nije mjesto – rekao je Telić.

On je kazao da su ministri u Nikšićevoj vladi mnogo obećavali, a malo radili. Prema njegovim riječima, broj realiziranih mjera tokom mandata ukazuje na to da da bi ovoj Vladi trebalo još pola mandata samo da realizira ono što je planirala.

- Vlada FBiH je realizirala dvije trećine od mjera koje je planirala tokom svog mandata. U prosjeku, svake godine je ostajalo preko 150 nerealizovanih mjera, među kojima su prečesto bile one najznačajnije - zakoni, strategije, pravilnici… Nefunkcionalnost vlasti za vrijeme borbe stranaka za kontrolu institucija dodatno je pogoršalo uvjete života u zemlji. Na kraju mandata aktuelne Vlade FBiH, situacija je takva da se bilans uspjeha u borbi sa problemom nezaposlenosti ogleda u podatku da je na svakog novozaposlenog, pet osoba ostajalo bez posla, tokom protekle četiri godine. Od dana konstituisanja aktuelne Vlade Federacije BiH, naime, u Federaciji je povećan i broj zaposlenih za 3.803 radno sposobne osobe. Istovremeno, broj nezaposlenih se povećao za preko 20.000, tačnije za 20.150 osoba. U prosjeku, po podacima Federalnog zavoda za statistiku, od početka mandata aktuelne Vlade, u Federaciji BiH se svakog mjeseca 480 novih osoba nađe u spiskovima nezaposlenih – istakao je Telić.

Kako je kazao Telić, dug Federacije za vrijeme mandada Nermina Nikšića (SDP) porastao je za više od 600 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.