BIH

Akcija pošumljavanja obale rijeke Bosne

I u Maglaju akcija "Trees of Hope"

N. Br.

28.9.2014

Članovi Udruženja mladih "Dictum Factum", pod pokroviteljstvom Fondacije SHL, organizovali su akciju pošumljavanja obale rijeke Bosne pod simboličkim nazivom "Trees of Hope". Pored članova Udruženja, akciji su se odazvali stariji i mlađi građani, roditelji sa djecom, mladi maglajski inžinjeri šumarstva, ukupno njih 40-tak.

Tokom akcije zasađeno je 60 stabala oraha, a sve pod budnom pažnju radnika Poslovne jedinice Šumarije Maglaj.

- Ovaj orah je hortikluturna vrsta, ima lijepu, bogatu i medonosnu krošnju, visinu kao i platan, a opet bogatiju krošnju. Moram naglasiti da sa ovim mladim ljudima već duže vrijeme imamo odličnu saradnju. Većina njih je učestvovala i u dvije izuzetno uspješne akcije pošumljavanja, kada su na području Ošava zasadili 5.000 sadnica bijelog bora. I ono što je najvažnije – sve sadnice su se uspješno primile - rekao nam je inžinjer šumarstva Jasminko Kapić, koji je sa kolegom Edinom Brkom pratio akciju.

U akciji je učestvovala i Zinka Šišić, sa kćerkama Ajnom i Adnom i komšijom Erminom Bećiroviće.

zinka-sisic-sa-kcerkama

Zinka Šišić, sa kćerkama Ajnom i Adnom i komšijom Erminom Bećiroviće

- Volim svoj Maglaj i drago mi je da će nešto ostati iza nas za buduće generacije. Kako budu rasla naša djeca, tako će rasti i stabla oraha koje smo zasadili. Ja sam od one generacije koja je bila aktivna u udruženju "Mladi gorani", pa je ovo prilika da mlađima pokažemo kako se to nekada radilo - rekla nam je Zinka.

Svako zasađeno stablo imalo je svoju motivacijsku poruku: "Promijenite svoje vrijednosti, promijenićete i svoj život", "Zemlja ne pripada onima koji su u njoj pokopani, nego po onima koji po njoj hodaju", "Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja", a sve ih je postavila Nadina Habibović.

- Zahvaljujem svim mladim članovima "Dictum Factum" na uspješnoj akciji i hvala građanima koji su podržali ove mlade ljude koji žele nešto lijepo učiniti za svoj grad- rekla nam je Nadina.

- Izuzetno smo zadovoljuni odzivom i omladine i nekolicine naših "zrelih" sugrađana koji učestvuju na svakoj eko akciji. Hvala i radnicima Šumarije Maglaj. Najveći uspjeh ove akcije biće za koju godinu, kada budemo uživali u hladu stabala oraha - naglasio je Adi Softić, član Upravnog odbora udruženja "Dictum Factum" i projekt kooridnator i dodao da su u okviru akcije dodjelili i zahvalnice Nadini Habibović i Eni Zone Đonlić, najaktivnijim omladinkama Maglaja u 2014.godini.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.