BIH

Mirza Ustamujić na sigurnosnom forumu u Beogradu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Fena

30.9.2014


Četvrti Beogradski sigurnosni forum čija je tema "Evropa 2014: zaključenje i/ili novi početak!?" otvoren je danas u glavnom gradu Srbije, a trajat će do 2. oktobra.

Konferencija ima za cilj da istakne konstruktivnu ulogu regije zapadnog Balkana i označi posebna znanja stručnjaka iz regiona, uključujući i mlade političke lidere koji će imati priliku da vode diskusiju sa stručnjacima iz Evrope i svijeta.

Učesnik foruma, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirza Ustamujić izjavio je danas, prvog dana foruma veliku pozornost privukao panel na temu transatlantskih trendova u 2014. godini, baveći se geopolitičkim pitanjima odnosa zapadnog Balkana, EU, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Ukrajine i posljednjih događaja, a kao diskusanti učestvovali su Michael D. Kirby, ambasador SAD-a u Srbiji,  Michael Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, Giuseppe Manzo, ambasador Republike Italije u Srbiji, i Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova SCG i generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).
 
Debata je dala veliki broj interesantnih odgovora i diskusija, a jedno od interesantnijih pitanja postavio je i Ustamujić, koji je ujedno i jedini pozvani političar iz Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji.
 
Ustamujića je interesovalo kakav je trenutni položaj zemalja zapadnog Balkana, s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu, obzirom na posljednja skretanja pozornosti na događaje u Ukrajini i Siriji, te da je ranije najavljeno da u budućoj Evropskoj komisiji neće biti pozicije komesara za proširenje. Posebno je potcrtao da postoji velika podrška građana na putu ka EU i NATO integracijama kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, uz jasno opredjeljenje da bi se na tom putu razvojem demokratije, stabilnosti i borbom protiv korupcije stvari pokrenule na bolje, čime bi došlo i do investicija i otvaranja novih radnih mjesta što je prioritet i najveći problem sa kojim se susrećemo.
 
Na početku sutrašnjeg plenarnog rada predviđeno je obraćanje premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.