BIH

Domovi bi mogli ostati u mraku, bez grijanja i vode!

Nesposobna Vlada KS ne mari za studente

Dž. ČOLAK

1.10.2014

Uposlenici i korisnici Studentskog centra ogorčeni su jer bi i ove godine mogli ostati bez struje, vode i grijanja zbog neizmirenih dugova prema dobavljačima. A razlog je pasivnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koje ne odgovara na njihovu molbu za regulaciju poslovanja domova.

Najava štrajka

Nakon što su najavili štrajk, v. d. premijera Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA) obećao je da će pregovarati s Damirom Mašićem, federalnim ministrom obrazovanja i nauke, o eventualnom uvođenju promjena koje bi spriječile zatvaranje domova.

600.000 KM dugovi za subvencije

Kako saznajemo od Emira Kadrića, direktora Centra, niko im se još nije javio, a dugovi kantona za subvencije premašuju 600.000 KM.

karicic

- Vrlo lako se može desiti da studenti ostanu bez osnovnih uvjeta za život, što bi bio okidač da oni svoje nezadovoljstvo izraze izlaskom na ulice. Pozivamo po ko zna koji put Vladu KS, ministarstva i sve nadležne da ne zaborave da su ovdje djeca iz cijele države koju ne smiju zapostavljati - kaže Kadrić.

Svi dužni

Predstavnici Sindikata Centra naglašavaju da bi svakom ministru trebalo biti važnije da prije svojih plaća uplate ono što duguju domovima.
 
- Jedino nam je Srednjobosanski kanton isplatio cjelokupan dug za subvencije, dok su nam svi ostali dužni. Ne znamo više kome da se obratimo kad nam KS, kao majka i osnivač, uopće ne pomaže - kazao nam je Amir Petrović, predsjednik Sindikata.

Produžen prijem

U domove u Nedžarićima i na Bjelavama do sada je primljeno više od 1.500 studenata, od čega najviše iz SBK i ZDK. Zbog termina ispita i upisa na fakultete i akademije, Studentski centar produžio je prijem studenata do kraja sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.