BIH

Bakir poselamio branioce BiH, Srebrenice i profesoricu Izetbegović!

Na predizbornom skupu SDA u Kiseljaku

(A. Vr.)

2.10.2014

Na predizbornom skupu SDA održanom sinoć u Kiseljaku, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je pozdravljajući prisutne spomenuo i vlastitu suprugu, stavljajući je u isti rang s braniocima BiH i Srebrenice, piše bh. novinska agencija Patria.  

Također, početak svog obraćanja iskoristio je da pobroji sve zasluge rahmetli Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića za jačanje države Bosne i Hercegovine, odnosno uspjehe SDA dok su bili njeni predsjednici. Pri tome, u cijelom svom govoru jedino čime se on imao "pohvaliti" i pripisati sebi kao politički poen jeste turski kredit za BiH. 

Osim toga, govoreći o rahmetli Tihiću, Bakir Izetbegović je potvrdio da je predsjednika SDA bukvalno "otpisao“ još prije godinu dana, kada je i praktično započeo finalnu borbu započetu 2009. godine za preuzimanje pozicije prvog čovjeka stranke.  

Zanimljivo je da Izetbegović sve do Tihićeve smrti, nije spominjao sve zasluge koje je predsjednik SDA imao kada je riječ o vođenju probošnjačke i državničke politike, te da je sada nakon njegove smrti odlučio pričom o Tihićevom političkom angažmanu očigledno obezbijediti sebi glasove i pridobiti onu struju u SDA koja se protivi njegovoj politici.

- Cijenjeni građani i građanke Kiseljaka, dragi moji SDA-ovci, cijenjene kolege iz rukovodstva SDA, branioci BiH i Srebrenice, draga i cijenjena profesorice Izetbegović, eselamu alejkum i dobro veče - kazao je Izetbegović.

- Večeras sa nama nema našeg rahmetli predsjednika Tihića. Na današnji dan prije godinu dana prvi put sam ga mijenjao u Briselu na pregovorima „Sejdić- Finci“, i on je otišao polahko tako da smo se mi već naučili na tu činjenicu da ga nema uz nas, a jako će nam nedostajati - govorio je Izetbegović.

- Holbruk je rekao za rahmetli Aliju Izetbegovića da ga nije bilo ne bi bilo ni BiH. A ja ću vam kazati za rahmetli predsjednika Tihića. Ne bi bilo onog perioda najboljeg u postdejtonskom periodu od 2002. do 2006. godine, kada smo ujedinili OSBiH, obavještajnu službu, Graničnu policiju BiH, napravili 61 instituciju. Bili su to velemajstori politike od kojih smo učili i naučili fala Bogu, i možemo nastaviti njihovim  putem - kazao je Izetbegović između ostalog.

Izetbegović se posebno osvrnuo na period proteklih osam godina za koje kaže da su izgubljene, zaboravljajući pri tome da je sve to vrijeme SDA bila u vlasti, a on četiri godine član Predsjedništva BiH.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.