BIH

Podignuta optužnica protiv Srećka Boškovića za ratni zločin

Tereti se da je s ubio 15-godišnjeg dječaka

Redakcija

3.10.2014

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Bošković Srećka, zvanog „Srećo“, rođenog 9. maja 1975. godine u Živinicama, nastanjenog u Zvorniku.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija i lišio života jednu civilnu osobu bošnjačke nacionalnosti, koja nije bila pripadnik vojnih formacija niti na bilo koji način sudjelovala u vojnim operacijama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je sredinom mjeseca jula 1995. godine, u mjestu Đulići, općina Zvornik, na lokalitetu Crvene brane, gdje su pripadnici VRS vršili masovna strijeljanja Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice, prišao dječaku ne starijem od 15 godina, te mu rekao da je slobodan i može ići.

Nakon što se dječak počeo udaljavati prema šumi, optuženi Bošković je krenuo za njim, te pucanjem iz automatskog naoružanja u pravcu njegove glave, usmrtio navedenog dječaka.

Tijelo žrtve je nakon toga bačeno u masovnu grobnicu sa tijelima ostalih strijeljanih žrtava.

Optuženi Bošković se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.