BIH

Rušenje kuće povratnika zakazano za Kurban-bajram

Vlasti Distrikta uništit će objekt čiju su obnovu finansirale

Autor:S. ZAHIROVIĆ

6.10.2014

Inspektorat Distrikta Brčko naložio je da se četvrtog dana Kurban-bajrama sruši porodična kuća u vlasništvu Dželala Rušitija, iako je Vladin Odjel za raseljene i izbjegle osobe finansirao obnovu tog istog objekta i o tome je sačinjen valjan ugovor koji je vlasnik u potpunosti ispoštovao.

Završena sanacija

Dželal Rušiti je porodičnu kuću u Brčkom izgradio pedesetih godina prošlog stoljeća i u njoj je s deseteročlanom porodicom živio do srpske agresije na BiH 1992. godine, kada je protjeran u izbjeglištvo.

Vlasti RS već su jednom srušile objekt 1997. godine, uz obrazloženje da je kuća napuštena i da predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi. Uspostavom Distrikta imovina je vraćena porodici Rušiti, a brčanska vlada im je dodijelila sredstva u iznosu od 22.000 KM za obnovu porušenog objekta, da bi nekoliko mjeseci nakon toga, kada je sanacija završena, Inspektorat te iste vlade donio rješenje o rušenju.

- Ne mogu se oteti dojmu da vlast u Brčkom nastavlja provoditi ratnu i poratnu politiku u kojoj je izražena diskriminacija. Žalosno je što u tome sudjeluju i Bošnjaci iz SDA i SBiH, koji participiraju u takvoj vlasti - kazao je ugledni brčanski advokat Mirsad Islamović, koji zastupa porodicu Rušiti u ovom slučaju.

S predmetom je upoznata i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH. U preporuci koju su ombudsmani uputili gradonačelniku i Vladi Distrikta navodi se da se na najgrublji način vlast umiješala u najosjetljivija ljudska prava zagarantirana Evropskom konvencijom i Ustavom BiH.

Zaštita prava

Posebno je zabrinjavajuće to što su oštećeni povratnici pripadnici nacionalne manjine. Stoga Institucija ombudsmana preporučuje gradonačelniku i Vladi Distrikta da preispitaju svoje odluke i postupke te osiguraju zaštitu prava na dom i vlasništvo, kao i pravnu sigurnost građana.

- Ako je nekome toliko stalo do te parcele, treba da se obrati nama, koji smo vlasnici, a ne da nam se imovina otima uz pomoć vlasti - kazao je Ibrahim Rušiti, sin vlasnika kuće.

Apsurdna situacija

Ombudsmani ukazuju na apsurdnost situacije koja leži u činjenici da različiti odjeli Vlade imaju različita tumačenja propisa, što je sistemska greška. Evidentno je, ističu, i neodgovorno ponašanje spram javne imovine, odnosno sredstava uloženih u sanaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.