BIH

Fuele: Pozivam građane BiH da glasaju za političare koji će im osigurati bolju budućnost!

Evropski komesar za proširenje EU na sjednici Komiteta za vanjske poslove EP-a

Autor:A. Du.

8.10.2014

Evropski komesar za proširenje EU Štefan Fuele nakon prezentacije izvještaja o napretku za BiH danas je u Briselu pozvao na solidarnost Unije kada je riječ o poticanju naše države da se počne brže kretati evropskim tračnicama. Fuele je naglasio da je potrebno usredotočeno djelovanje Unije pogotovo nakon izbora u BiH.

- Pozivam građane BiH da glasaju za političare koji će zaista osigurati bolju budućnost za BiH, koja će govoriti jednim glasom. To je ono što je sada potrebno. Poslije izbora, bez sumnje će novi komesar pokrenuti aktivnosti sa svojim timom od 100 ljudi da pomognu da se prevaziđe zastoj u BiH – kazao je Fuele

Fuele je naglasio da „u BiH ima političara kojima su politički interesi preči od interesa države“. Izrazio je nadu da će ovo biti alarm da se nakon izbora završi prelazak sa mosta koji vodi od Dejtona, na onaj koji vodi do Brisela.

Zanimljivo je da su pojedini članovi Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, potaknuti izvještajem Evropske komisije, direktno upitali Filea „kako možemo pomoći BiH da izađe iz ovog ćorsokaka, kako možemo pomoći toj državi da postane ozbiljan kandidat za članstvo u EU“.

- Pokušali smo biti kreativni da uspostavimo specijalni angažman na struktuiranju dijaloga, da budemo više prezentni u regionu, da budemo fokusirani na jačoj asistenciji zemljama aspirantima. Nekada mi se činili da koliko smo god pocrtavali potrebu za jačim reformama nailazili smo na veće poteškoće – bio je jedan od odgovora evropskog komesara.

BiH treba izmjestiti iz slijepe ulice

 Konferencija za novinare evropskog komesara za proširenje EU Štefan Fuelea, s obzirom na to da je njegova posljednja na ovoj funkciji, upriličena je danas u sjedištu Evropske komisije u Briselu na malo drugačiji način u odnosu na sve protekle godine.

Evropski komesar je, naime, u duhu moderatora održao svojevrsnu interakciju s predstavnicima sedme sile. Također, održana je i kratka video-prezentacija o proteklim godinama njegovog mandata.

- BiH i dalje stoji na mjestu na svom putu kao EU. Nakon izbora važno je da se ujedini, da riješi svoje socio-ekonomske reforme i da napreduje na putu ka EU – poručio je Fuele.

Novinare je zanimalo šta treba očekivati od novih vlasti u BiH, uz podsjećanje da su stare našu državu doveli u kompliciranu situaciju u kojoj su se čak i izbori dovodili u pitanje, a sve zbog neriješene presude „Sejdić – Finci“.

- Dozvolite da budem vrlo jasan. Mi ćemo raditi s novim vlastima, radit ćemo s političarima, kojima narod bude povjerio mandat. Mi ćemo s njima razgovarati i gledati kako da BiH izmjestimo iz slijepe ulice u kojoj se sada nalazi i primaknemo je bliže Evropskoj uniji – naglasio je evropski komesar.

Istakao je da države trebaju ojačati u ekonomskom smislu i to već „danas“ a ne ulaskom u EU. Trokut „vladavina prava, ekonomsko upravljanje i institucionalni kapaciteti“, kaže Fuele,  jamči da država koja želi da bude članica EU to i postane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.