BIH

Put Brezove Dane – Domislica ponovno deblokiran

Na pomolu riješenje problema rudnika

N. Br.

8.10.2014

U posljednjih nekoliko dana put koji od Domislice vodi do Brezovih Dana, odnosno do rudnika gdje firma BBM vrši istraživačke radove, dva puta je bio blokiran i isto toliko odblokiran. Mještani Domislice, Brezovih Dana I Mladoševice kao razlog za blokade navodili su nezadovoljstvo zbog  uništavanja putne mreže i zamućenje potoka.

Naime, putem prema Novom Šeheru, firma BBM na kamionima teškim i po 40 tona prevozi ugalj, iako je maksimalno dozvoljeno opterećenje na putu 15 tona.

Na sastanku koji je održan u Novom Šeheru, prema riječima Mustafe Bešića, predsjednika Vijeća MZ Brezove Dane-Domislica, postignut je određeni dogovor, put je deblokiran, a problem je i što mještani nisu bili dovoljno informisani o cijelom projektu.

- Dogovorili smo da BBM izveze 8.000 tona uglja, odnosno 320 kamiona, a jedna osoba ispred MZ će nadgledati izvoz. Dogovorili smo i da se nastave aktivnosti na izgradnji puta, čija će širina biti veća, a postojaće I trotoar - kazao je Bešić.

Rudnik uglja Brezove Dane više od 30 godina čekao je ozbiljnog investitora, a kada se on pojavio počeli su problemi. U startu je investitor, firma BBM, uložila u istraživačke radove 5 miliona KM. Do sada je iskopano 30 hiljada tona rovnog uglja, 1.500 tona odvezeno je u Lukavac gdje se istražuje kalorična vrijednost.

Nakon toga i dobijanja koncesione dozvole, općina Maglaj i MZ Brezove Dane – Domislica, dobijaće adekvatne nadoknade. Namjerava investirati novih 20 miliona i zaposliti novih 50 radnike.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.